До законопроєктів про держадміністрації та столицю подали близько 150 поправок – Корнієнко

До законопроєктів про держадміністрації та столицю подали близько 150 поправок – Корнієнко

Укрінформ
У парламентській фракції "Слуга народу" ще обговорюють, коли виносити на голосування у другому читанні законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ – столицю України".

Як передає кореспондент Укрінформу, про це сказав перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко на брифінгу в п'ятницю.

"Ми будемо обговорювати в понеділок-вівторок порядок денний на наступний тиждень, і будемо говорити з колегами про готовність тих чи інших законів до прийняття. Ми знаємо, що по столиці в нас є дискусія досить серйозна в залі, але ми зупинилися на минулому тижні на тому, що ми не будемо спецпроцедуру застосовувати а ні до закону про місцеві адміністрації (№4298 "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні", - ред.), ані до закону про столицю. Тобто це будуть правки", - зазначив він.

Парламентарій уточнив, що в обох законопроєктах близько 100-150 поправок. Корнієнко спрогнозував, що розгляд кожного проєкту триватиме близько двох-трьох годин.

"Першим має прийматися закон про адміністрації, тому що столиця (законопроєкт "Про місто Київ – столицю України" - ред.) - на його основі. І важливо було б до нового року його прийняти, тому що далі, щоб заходити в наступний рік вже з оновленими повноваженнями місцевих державних адміністрацій, вони могли формувати і бюджет на наступний рік, і свої задачі правильно виписувати, і Кабмін має певні підзаконні акти сформувати. Тому цей закон до нового року точно було б гарно прийняти. Щодо столиці - вона буде йти за ним. Але ми будемо дивитися щодо порядку денного на наступний тиждень - якщо є закони, пов'язані з дедлайнами, наприклад, закон про допуск іноземних військ на навчання в Україну", - пояснив Корнієнко.

Він додав: "Точно немає якоїсь надії дуже швидко його прийняти, але затягувати його теж не можна".

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ – столицю України" 3 жовтня 2019 року. Так, метою проєкту закону №2143-3, зокрема, є оптимізація системи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в Києві через уточнення повноважень цих органів.

15 липня 2020 року Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні.

Восени 2021 року перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко повідомив, що комітет планує повторно розглянути відповідний законопроєкт у другому читанні.

Незабаром після цього комітет рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні проєкт закону №2143-3 "Про місто Київ – столицю України" з урахуванням пропозицій і зауважень Головного юридичного управління Апарату ВР. Окрім цього, рекомендовано ухвалити в другому читанні суміжний законопроєкт №4298 "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні".

Так, народні депутати мали намір застосувати спеціальну процедуру до розгляду в другому читанні обох проєктів законів, однак на пленарному засіданні парламенту 18 листопада вони домовилися не робити цього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-