Президентські законопроєкти про громадянство не передбачають змін до Конституції – Корнієнко

Президентські законопроєкти про громадянство не передбачають змін до Конституції – Корнієнко

Укрінформ
Пакет законопроєктів про запровадження множинного громадянства в Україні, ініційований Президентом Володимиром Зеленським, не передбачає змін до Конституції.

Про це повідомив перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко під час брифінгу в кулуарах парламенту, передає кореспондент Укрінформу.

"Я бачив пакет законопроєктів від Президента. Там абсолютно немає змін до Конституції. Будемо їх розглядати", – запевнив перший віцеспікер.

Він зауважив, що парламент із наступного пленарного тижня, який триватиме упродовж 14-17 грудня, розпочне опрацьовувати подані Президентом законопроєкти. "Ці документи вже можна включати в порядок денний сесії. У січні можна проводити комітети. У першому читанні в останній тиждень робочий (18-21 січня 2022 року – ред.) можна спробувати проголосувати", – додав Корнієнко.

Він наголосив, що всі громадяни, які відповідатимуть критеріям, зазначеним у законопроєктах, зможуть отримати українське громадянство. Водночас, пояснюючи відсутність у законопроєктах положення щодо можливості отримати громадянство України людям, які мають громадянство Російської Федерації, політик підкреслив: "Ми не можемо відрізнити: людина з російським громадянством – вона ворог, агент, замаскований агент чи просто людина. Це важко дуже профільтрувати".

Як повідомляв Укрінформ, 2 грудня 2021 року Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкти: "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" що покликаний забезпечити правову визначеність ставлення держави до українських громадян, які мають громадянство (підданство) інших держав";

"Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства", що визначає правові та організаційні засади функціонування системи декларування громадянами України наявності громадянства інших держав або перебування у процедурі набуття чи припинення громадянства (підданства) іноземної держави;

"Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України (щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері громадянства)";

"Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів" щодо запобігання та протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства";

"Про внесення змін до статті 570 Митного кодексу України щодо запобігання та протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства".

Конституція України (стаття 4) визначає, що в Україні існує єдине громадянство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-