Боррель у Стокгольмі підтвердив підтримку України

Боррель у Стокгольмі підтвердив підтримку України

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель підтвердив непохитність Європейського Союзу у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, та закликав до зміцнення ОБСЄ, до відновлення довіри та уникнення подальшого зростання напруги в регіоні ОБСЄ.

Про це Високий представник ЄС заявив сьогодні у Стокгольмі під час виступу на 28-му засідання Ради ОБСЄ на рівні міністрів закордонних справ.

«Сьогодні ми бачимо континент, розділений конфліктами, де рани, що були нанесені, не лише не вилікувані, але залишаються відкритими. Я особливо занепокоєний продовженням ситуації в Україні, що пов’язано із анексією Криму, включаючи та нещодавнє військове нарощування Росії біля її кордону. Європейський Союз є непохитним у підтримці незалежності, єдності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - наголосив Боррель.

Від імені ЄС він висловив рішучу підтримку ОБСЄ та підтвердив зобов’язання ЄС з розвитку багатосторонності та зміцнення міжнародного права. Європейський Союз продовжує вважати принципи та зобов’язання ОБСЄ, зокрема Гельсінський Заключний Акт, основою європейської безпеки. Попри всі труднощі, ОБСЄ залишається ключовим форумом для обговорення викликів у цій сфері.

Боррель зауважив, що наразі атмосфера в регіоні ОБСЄ перетворюється на більш конфронтаційну, про що свідчить дуже невелика кількість підсумкових документів, які вдалося погодити до цієї зустрічі міністрів. Високий представник ЄС виклав погляди ЄС на врегулювання найбільш актуальних проблем у сфері безпеки.

«В Білорусі продовжуються репресії та порушення прав людини. Євросоюз залишається єдиним у тому, щоб припинити міграційну кризу, яка була організована на наших кордонах режимом Лукашенка. Використання вразливих людей з політичними цілями є неприйнятним та має припинитися», - наголосив Боррель.

Він закликав сторони конфлікту навколо Нагорного Карабаху поважати режим припинення вогню, та висловив готовність ЄС підтримати зусилля мінської групи ОБСЄ у пошуку стійкого та тривалого врегулювання цієї кризи шляхом переговорів.

Боррель підтримав також існуючий формат політичних переговорів у Грузії та міжнародні зусилля із врегулювання конфлікту в Придністров’ї.

«Стабільність в усьому регіоні ОБСЄ є нашим стратегічним пріоритетом… З метою посилення військової стабільності, прозорості та передбачуваності ми продовжуємо підтримувати модернізацію політико-військових інструментів ОБСЄ, включаючи Віденський документ», - сказав Боррель.

Він зауважив, що в сучасних умовах широкий підхід ОБСЄ до підтримання безпеки в регіоні є важливим, як ніколи раніше, та наголосив намір ЄС підвищувати ефективність та дієздатність ОБСЄ, зокрема, шляхом участі у формуванні бюджету цієї організації.

«Останній розвиток подій в нашому сусідстві та за його межами довів, що фундамент нашого спільного розуміння мирну та безпеки у світі був зруйнований, просто зруйнований. Наша спільна відповідальність – відновити втрачену довіру, поновити зусилля та можливості, що були втрачені. Я закликаю всіх зважити, як ми будемо працювати у цьому напрямку, замість того, щоб прямувати до поглиблення конфронтації та розриву у розумінні основ нашої співпраці. Ми маємо зробити це в інтересах наших громадян та майбутніх поколінь», - підбив підсумок Боррель.

Як вже повідомлялося, у Стокгольмі відбувається 28-ма Рада міністрів ОБСЄ, в ході якої Україну та її інтереси представляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Фото: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-