США можуть відіграти допоміжну роль у виведенні «Мінська» з глухого кута – Нуланд

США можуть відіграти допоміжну роль у виведенні «Мінська» з глухого кута – Нуланд

Укрінформ
Сполучені Штати Америки можуть відіграти допоміжну роль у виведенні з глухого кута переговорного процесу щодо врегулювання збройного конфлікту на сході України.

Про це заявила заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд під час онлайн-виступу на Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Нуланд зазначила, що США давно підтримують мінські угоди як єдиний документ, який зафіксував домовленості між Україною і Росією, хоча багато його пунктів не виконуються. Але основними вимогами залишаються виведення іноземних військ за межі України і проведення вільних незалежних виборів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, зауважила вона.

"Переговори зайшли в глухий кут, і обидві сторони роблять усе для того, щоб мікродеталі уповільнювали обговорення великих елементів. Чи хоче президент Путін дійсно виконувати «Мінськ» і повернути Донбас? Ми не знаємо, але ми віримо в те, що варто спробувати ще раз і перевірити це, і думаємо, що США можуть зіграти допоміжну роль, як ми це робили у 2014-2016 роках", - сказала Нуланд.

Вона уточнила, що йдеться про формат переговорів, коли США працювали з Києвом паралельно з нормандським, щоб краще зрозуміти, як українська сторона бачить майбутнє Донбасу і планує його реінтеграцію.

"Зрештою, самі українці повинні вирішувати питання Донбасу. Чи є тут для нас відповідна роль? Я думаю, що ми готові це робити. Ми не бачимо жодної альтернативи тому, щоб починати щось робити, а не просто говорити про Мінські угоди. Це вимагає інтенсивної співпраці, політичної волі та громадської підтримки", - зазначила Нуланд.

Вона додала, що Україна має проводити переговори з Росією не під дулами автоматів.

«Тобто перший крок, який має зробити Росія, це відвести свої війська від українських кордонів і таким чином створити умови для переговорів», - акцентувала заступниця державного секретаря США.

Вона також закликала Росію і Україну погодити різдвяне перемир'я.

"Ми бачимо, що наближаються різдвяні свята і очікуємо, що, можливо, буде відновлено повне припинення вогню, обмін в’язнями, відновлення роботи пропускних пунктів. Ми закликаємо і Москву, і Київ до співпраці і спільного вироблення пакету таких заходів, в першу чергу щодо відновлення припинення вогню в контексті різдвяних свят. Це був би гарний початок", - зазначила Нуланд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-