Декларація саміту Східного партнерства має показати кооперацію ЄС з Асоційованим тріо - Шмигаль

Декларація саміту Східного партнерства має показати кооперацію ЄС з Асоційованим тріо - Шмигаль

Укрінформ
Посилення кооперації країн Асоційованого тріо з Європейським Союзом має бути відображено в декларації саміту Східного партнерства.

Про це наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на спільному з главами урядів Грузії Іраклієм Гарібашвілі та Молдови Наталією Гавріліце брифінгу в Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

“У рамках підготовки шостого саміту Східного партнерства ми зробили декілька інших кроків для наповнення цього формату конкретним змістом”, - наголосив Шмигаль.

Прем’єр-міністр зазначив, що Тріо має на меті посилити кооперацію з Євросоюзом у сферах зеленої та цифрової трансформації, сумісності, енергетичної безпеки, у судовій сфері, внутрішніх справах, стратегічних комунікацій та охорони здоров’я.

Очільник уряду підкреслив, що це має бути відображено у спільній декларації за підсумками саміту Східного партнерства.

Читайте також: Східне партнерство треба адаптувати до сьогоднішніх реалій – посол Ченцов

Шмигаль також поінформував, що Україна, Молдова і Грузія зацікавлені у переговорах з ЄС щодо лібералізації перевезень з країнами-членами ЄС.

“Країни Асоційованого тріо прагнуть імплементації пріоритетів Стратегії розумної мобільності ЄС та кооперації з ЄС щодо імплементації подальшої нової стратегії сумісності “Глобальні ворота” (Global Gateway). У співпраці з ЄС ми плануємо наближатися до зеленої трансформації транспорту в рамках стратегії Зеленої угоди”, - констатував урядовець.

За його словами, для досягнення цих цілей передбачається переорієнтація транспорту на швидкісну залізницю, багатомодальні перевезення, диджиталізацію, перехід вантажних перевезень з дорожніх на залізничні та водним транспортом.

Читайте також: Східне партнерство створить нові можливості для українського бізнесу - Кулеба

Крім того, обговорювалася митна кооперація з ЄС. Три країни прагнуть співпрацювати щодо подальшої імплементації митного коду та альтернативних правил, зауважив прем’єр. Шмигаль також звернув увагу на об’єднання країн Тріо для залучення до ряду питань, що стосуються посилення енергетичної безпеки в Європі.

Як повідомлялося, 29-30 листопада Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відвідує з робочим візитом Брюссель (Бельгія). Там же перебувають інші глави урядів країн Асоційованого тріо.

Асоційоване тріо - тристоронній формат посиленої співпраці між Грузією, Молдовою та Україною щодо інтеграції до Європейського Союзу. Формат відображає прагнення трьох країн, що вже є асоційованими партнерами ЄС, увійти до Європейського Союзу і передбачає посилену співпрацю, координацію та діалог між Міністерствами закордонних справ трьох країн, а також із ЄС із питань, що становлять спільний інтерес і стосуються європейської інтеграції цих країн, включаючи співпрацю у форматі «Східного партнерства».

Шостий саміт Східного партнерства відбудеться 15 грудня 2021 року в Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-