Столтенберг: НАТО є платформою, де союзники можуть координувати санкції проти Росії

Столтенберг: НАТО є платформою, де союзники можуть координувати санкції проти Росії

Укрінформ
Попри те, що НАТО не приймає остаточного рішення про запровадження економічних санкцій проти Росії за порушення міжнародного права, це можуть зробити окремі союзники, які використовують Альянс як платформу для обговорення та погодження таких дій.

Про це сьогодні у Ризі під час пресконференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО заявив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В тому, що стосується економічних санкцій та політичної реакції, навіть якщо НАТО, як таке, не приймає рішення щодо їх запровадження, – це можуть робити окремі країни-союзниці. Наприклад, для Європейського Союзу НАТО – це платформа, де Європейські союзники, члени ЄС збираються разом із Канадою та Північною Америкою... Економічні санкції та політична реакція були частиною того, що ми обговорювали сьогодні також зі Сполученими Штатами. Ми представляємо разом 50 відсотків світового ВВП, і безумовно, це має значення», - наголосив Єнс Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг підтвердив чинність рішення щодо майбутнього членства України в НАТО

Він зауважив, що сьогодні союзники по НАТО обговорили також економічні санкції проти агресивної поведінки Росії, і продемонстрували при цьому рішучість, бажання й здатність застосовувати та дотримуватися санкцій, якщо це є необхідним.

«Я думаю, що Росія недооцінює рішучість усіх союзників по НАТО до запровадження санкцій, нашу здатність дотримуватися таких санкцій, зокрема, за незаконну анексію Криму у 2014 році. Ми також застосовуємо політичні заходи в рамках НАТО. Наприклад, ми припинили практичне співробітництво з Росією», - сказав керівник Альянсу.

«Після цього НАТО, як військовий Альянс, приймає важливі рішення із підвищення готовності наших сил, про збільшення присутності у східній частині Альянсу, про збільшення повітряного патрулювання та військово-морської присутності. Все це разом надсилає дуже зрозуміле послання, як це трапилося після незаконної анексії Криму у 2014 році», - додав Генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Генсек НАТО прокоментував намір Білорусі провести спільні навчання з РФ на кордонах з Україною

Він зауважив, що союзники обговорили сьогодні й інші заходи, «не вдаючись у деталі, якими точно будуть ці рішення».

Столтенберг наголосив також, що під час зустрічі міністрів закордонних справ Альянс чітко продемонстрував готовність захистити та оборонити всіх союзників.

Як повідомлялося, з 30 листопада по 1 грудня у Ризі відбувається зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-