Кулеба вважає, що рішення про вторгнення в Україну лежить у Кремлі «на столі»

Кулеба вважає, що рішення про вторгнення в Україну лежить у Кремлі «на столі»

Укрінформ
Якщо розглядати всі дії Росії комплексно і зібрати всі елементи разом, то ситуація виглядає дуже похмуро.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю латиському порталу новин «Delfi», опублікованому посольством України в Латвії, передає Укрінформ.

Зокрема, Кулеба закликав дивитися на картину в широкому контексті, щоб зрозуміти логіку того, що відбувається.

Відтак міністр звернув увагу на потужну російську військову присутність вздовж українського кордону.

“Ми поки не бачимо, щоб вони формували ударні групи, але є велика кількість російських солдатів на кордоні, на окупованих територіях Донбасу і Криму, і багато військової техніки, яка не призначена для оборони. Наприклад, серед техніки ми бачимо ракетні комплекси та обладнання для блокування радіозв'язку”, - підкреслив Кулеба.

Глава української дипломатії нагадав і про блокування ТКГ, відмову Росії проводити саміт Нормандського формату чи міністерську зустріч, а також той факт, що роботі спостерігачів ОБСЄ перешкоджають на непідконтрольній території.

“Росія не поважає ОБСЄ і не хоче, щоб місія могла працювати на всій території Донбасу”, - акцентував Кулеба.

Наступними елементами, на думку міністра, є ситуація в Білорусі, яка стає джерелом нестабільності й загрози для сусідів, а також газова криза, тиск Росії на енергоринок і зусилля щодо завершення сертифікації газопроводу «Північний потік-2».

“Всі ці компоненти потрібно розглядати комплексно. Коли все зібрати разом, ситуація виглядає дуже похмуро”, - підсумував глава МЗС.

Також, на переконання глави української дипломатії, Росія розглядає вторгнення у якості однієї з альтернатив. І хоча немає свідчень, що рішення про її реалізацію вже ухвалене в Москві, але, на думку Кулеби, такий варіант перебуває «на столі».

Як повідомляв Укрінформ, американське видання The Washington Post оприлюднило публікацію про те, що США і ЄС фіксують перекидання російських військ до кордону з Україною. При цьому були відзначені «незвичайні переміщення» техніки та військових у західному регіоні РФ, що нагадує ситуацію, яка виникла у квітні цього року та викликала резонанс у міжнародній спільноті.

Пізніше американське видання Politico оприлюднило знімки, зроблені комерційним супутником, на підтвердження попередньої публікації The Washington Post.

21 листопада начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив у інтерв'ю Military Times, що Росія зосередила понад 92 тис. військовослужбовців біля кордонів України та готується до нападу, що може розпочатися наприкінці січня - початку лютого 2022 року.

25 листопада секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що наразі немає загроз щодо широкомасштабного вторгнення ЗС РФ до України, хоча ситуація може змінюватись.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-