Східне партнерство треба адаптувати до сьогоднішніх реалій – посол Ченцов

Східне партнерство треба адаптувати до сьогоднішніх реалій – посол Ченцов

Ексклюзив
Укрінформ
Україна розглядає участь у Східному партнерстві як важливу ініціативу, що має бути адаптована до вимог сьогодення з урахуванням рівня амбіцій учасників та цілей, які вони прагнуть досягнути у відносинах з ЄС.

Про це в коментарі Укрінформу під час міжнародної конференції “ЄС та Східне партнерство” у Гаазі сказав представник України при ЄС Всеволод Ченцов.

"Участь у Східному партнерстві Україна розглядає як важливу ініціативу, яка має бути адаптована до вимог сьогодення, щоб відповідати потребам її учасників з урахуванням рівня їх амбіцій та цілей, які вони прагнуть досягнути у відносинах з ЄС. У випадку України та інших асоційованих з ЄС партнерів - Грузії та Молдови - інструменти партнерства мають бути орієнтовані на поступове зближення з ЄС у відповідних секторах та підготовку у перспективі до членства в Євросоюзі. В цьому контексті важливо, щоб ЄС визнавав реальність “асоційованого тріо”, яких об’єднує спільний порядок у відносинах з ЄС”, - зазначив посол.

На його думку, необхідно разом з ЄС визначити осяжні середньострокові цілі, такі як, наприклад, участь у спільному ринку ЄС, у реалізації політики зеленої чи цифрової трансформації. “Це цілком реалістичні речі за наявності політичної волі та постійної наполегливої роботи з обох сторін”, - зазначив Ченцов.

Він також підкреслив, що дані цілі цілком досяжні, адже свого часу укладення Угоди про асоціацію або отримання безвізу здавалися фантастичними завданнями, але вони були реалізовані.

Міжнародна конференція “ЄС та Східне партнерство” у Гаазі, зокрема, була присвячена викликам, які стоять сьогодні перед Україною та іншими учасниками проєкту.

“Це в наших інтересах, як Євросоюзу, інвестувати у стабільність на наших східних кордонах. Посилення демократичних інституцій, верховенства права, незалежності медіа зробить наші країни-партнери більш стійкими та стабільними”, - зазначив під час свого виступу спеціальний представник Міністерства закордонних справ Нідерландів у справах Європи та Східного партнерства Яп Фредерікс.

Про хід та досягнення правових реформ в Україні, зокрема, розповіли президентка Української національної асоціації адвокатів Лідія Ізовітова, віцепрезидент асоціації Валентин Гвоздій та голова комітету з міжнародних відносин асоціації Іван Гречківський.

Через обмежувальні заходи у зв’язку з епідемією коронавірусу деякі спікери виступали в режимі онлайн.

Конференція у Нідерландах була приурочена до саміту Східного партнерства, який відбудеться у грудні в Брюсселі.

Захід у Гаазі був організований громадською організацією LINKS Europe у співпраці з міським управлінням Гааги й Посольством України в Нідерландах та за підтримки The Hague Humanity Hub.

Подія входить до циклу “Бесіди про майбутнє Європи та світу” і має на меті стати частиною обговорення в рамках “Конференції про майбутнє Європи”.

Фото Ірини Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-