Зеленський заявив про підготовку замаху на Бурбу

Зеленський заявив про підготовку замаху на Бурбу

Укрінформ
На колишнього керівника Головного управління розвідки Міноборони України Василя Бурбу готується замах.

Про це Президент сказав на пресмарафоні, присвяченому половині його каденції на посаді глави держави, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Президента після того, як була отримана відповідна інформація, Бурбу попередили, «що на нього готується замах. На щастя, не всередині держави». Зеленський додав, що він дав доручення відповідним органам надати Бурбі потужну охорону - спецпідрозділ «Альфа». «Але, мені здається, що він відмовляється», - уточнив Зеленський.

Він вважає таку позицію помилкою, бо «є люди, яким зараз дуже вигідно, щоб з ним (Бурбою – ред.) щось вийшло, щоб потім сказати, що ми, влада, щось зробили з ним».

Водночас Президент зауважив, що Бурба - «авантюрист і аферист», котрий хотів його дискредитувати. На думку Зеленського, спецоперація із затримання вагнерівців була непродуманою та націленою на те, щоб зіпсувати відносини України зі США та Туреччиною.

«Я вам не кажу, як росіяни відреагували на це, та яку інформацію я отримав, як вони раділи, як вони нас «удєлалі». Мені соромно за цей епізод у житті розвідки», - сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat 17 листопада опублікувала розслідування про спецоперацію із затримання бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнера», у якій аналізує обставини та причини її зриву.

Зокрема в матеріалі ідеться про те, що керівник Офісу Президента Андрій Єрмак пропонував відтермінувати спецоперацію на тиждень у зв'язку з досягненням домовленостей про припинення вогню на сході України.

За даними ЗМІ, журналістка Яніна Соколова оприлюднила документи, що підтверджують підготовку в Україні спецоперації «Авеню» із затримання найманців ПВК «Вагнер» і той факт, що її фінальний етап був перенесений за рішенням вищого воєнно-політичного керівництва держави. За словами Соколової, документи їй «підкинули на флешці біля робочого офісу кілька днів тому». Вона та її колеги вважають їх оригінальними, тому оприлюднили.

В Офісі Президента оприлюднення внутрішніх документів Головного управління розвідки Міноборони щодо операції із затримання «вагнерівців» засудили.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради не знайшла підтвердження витоку інформації про спецоперацію щодо затримання членів ПВК “Вагнер” із української сторони. Також їй не вдалося встановити, хто з українських посадовців прийняв рішення про відтермінування проведення спецоперації по затриманню членів ПВК “Вагнер”.

Державне бюро розслідувань планує допитати Єрмака у справі щодо операції із затримання членів ПВК «Вагнер».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-