Центр протидії дезінформації застерігає від маніпуляцій у висвітленні «мігрантської кризи»

Центр протидії дезінформації застерігає від маніпуляцій у висвітленні «мігрантської кризи»

Укрінформ
Центр протидії дезінформації при РНБО України оприлюднив приклади дезінформації та маніпулятивної інформації, яку розповсюджують через медіа російські та білоруські пропагандисти, висвітлюючи тему «мігрантської кризи в Білорусі».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба РНБО.

Зокрема, як зазначають в РНБО, основними елементами маніпулятивної кампанії є: домінування в інформаційному просторі російсько-білоруської точки зору; велика кількість білоруських представників державних та лояльних владі ЗМІ в режимі нон-стоп знаходяться на місці подій; поширення великої кількості відеороликів в соцмережах, що професійно зняті та відображають білоруську позицію. А також - використання теми постраждалих жінок і дітей у висвітленні «мігрантської кризи»; поширення інформації щодо наявності на кордоні з боку Польщі бази НАТО із багатотисячним контингентом; використання у повідомленнях замість терміну «мігрант» терміну «біженець»; позиціонування ролі білоруської влади та силових відомств як суто гуманістичних; фокусування уваги у повідомленнях на «байдужості європейських чиновників та жорстокості польських правоохоронців»; позиціонування України як основного транзитера нелегальних мігрантів у країни ЄС.

Також у Центрі протидії дезінформації назвали приклади тем та інформаційних повідомлень, що мають маніпулятивні елементи або повною мірою є дезінформацією. Зокрема, поширювалась інформація про те, що начебто польські прикордонники використовують перцеві балончики проти дітей, при цьому є підтвердження, що для підтверджуючих зйомок при підготовці сюжету дітям пускали цигарковий дим в очі, аби викликати сльозотечу та аргументувати «картинкою».

Крім того, 14 листопада білоруські силовики розповсюдили серед мігрантів інформацію, що Німеччина спрямувала за ними автобуси, які не пропускають поляки. Метою було спровокувати прорив кордону.

Серед інших прикладів в РНБО назвали такі повідомлення: Білоруська влада прихистила мігрантів у торгівельно-логістичному центрі, надала гарячий чай, сухий одяг, спецназ виключно доброзичливо ставиться до біженців. Польські та литовські прикордонники систематично затримують виключно українських перевізників нелегальних мігрантів на авто з польськими номерами. 18 листопада в Чорнобильській зоні відчуження затримали групу афганців та пакистанців, яких з України мали переправити до ЄС. Повідомлення супроводжувалося постановочним відео.

Окрім того, окремі телеграм-канали після рішення РНБО про додаткові заходи безпеки у зв’язку з «міграційною кризою» повідомили, що українська влада «планує стимулювати расову неприязнь українців до мігрантів з Близького Сходу».

«Центр протидії дезінформації при РНБО України звертає увагу, що масовані дезінформаційні кампанії почасти передують реальним провокаціям і диверсіям. Просимо журналістів та громадян перевіряти повідомлення та не розповсюджувати інформацію, що містить ознаки дезінформації – надмірна сенсаційність, сумнівність джерел, відсутність посилань на першоджерело тощо», - закликали в РНБО.

Як повідомляв Укрінформ, Центр протидії дезінформації створений рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня, яке було введене в дію указом Президента від 19 березня. Президент Володимир Зеленський 2 квітня призначив Поліну Лисенко керівником Центру протидії дезінформації. 6 квітня Центр протидії дезінформації розпочав роботу.

Фото: Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-