США цьогоріч надали Україні допомоги на $130 мільйонів – Кулеба

США цьогоріч надали Україні допомоги на $130 мільйонів – Кулеба

Укрінформ
Сполучені Штати залишаються провідним партнером України. Обсяг їхньої матеріально-технічної допомоги у 2021 році склав понад 130 млн доларів.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

“Завдяки домовленості Президента Зеленського та Президента Байдена, роботі українських дипломатів, українських військових загальний обсяг матеріально-технічної допомоги США у 2021 році склав понад 130 млн доларів”, - зазначив він.

Допомога охоплює постачання озброєнь та військової техніки, обладнання боєприпасів, кораблів, серед яких патрульні кораблі типу “Айленд”, човни і запасні частини до них, багатоцільові легкові автомобілі високої прохідності, протитанкові ракетні комплекси, засоби контр-снайперської боротьби, розвідки, радіоелектронної боротьби, приладів нічного бачення, оптичні засоби, засоби зв'язку, медичне майно, боєприпаси та стрілецька зброя різних калібрів

Кулеба підкреслив, що Штати залишаються провідним партнером, який допомагає посилювати українську армію і обороноздатність.

Міністр також поінформував, що цього року США передали Військово-морським силам України 4 катери типу “Айленд”, з них “Суми” і “Фастів” позавчора були доставлені до Одеси, а до передачі Україні готується ще один, п’ятий “Айленд”, який матиме назву “В’ячеслав Кубрак”.

Глава МЗС назвав особливим те, що США надають українській армії високотехнологічне обладнання, яке не виробляється національним оборонним комплексом або є критичним.

“Надійним другом і партнером залишається Канада, яка постачає обладнання для розмінування, транспортні засоби, медичне та інше спорядження, автомобілі Ford Ranger, Ford Transit, дефібрилятори та інші засоби”, - додав міністр.

Кулеба згадав і про оборонну співпрацю з Великою Британією.

“12 листопада ми формалізували угоду про підтримку розвитку можливостей Військово-Морських сил Збройних сил України, про яку домовилися торік лідери наших держав Володимир Зеленський та Борис Джонсон”, - сказав глава української дипломатії.

Крім того, глава зовнішньополітичного відомства поінформував, що низка інших країн також співпрацюють з Україною у військово-технічній сфері щодо зброї, обладнання, і подякував їм за це.

“Зброя, як і гроші, люблять тишу, тому подальші деталі розголошувати не стану. Хочу лише запевнити, що всюди у світі ми, дипломати, шукаємо та знаходимо все те, що робить нашу армію сильніше, а отже стримує Росію від наступу”, - підсумував Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, США, які надають Україні допомогу летальною зброєю оборонного характеру для захисту від російської агресії, закликали союзників і партнерів зняти обмеження для її збройної підтримки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-