Вітренко закликає Штати посилити санкції проти Росії до запуску Nord Stream 2

Вітренко закликає Штати посилити санкції проти Росії до запуску Nord Stream 2

Укрінформ
Запуск в експлуатацію Nord Stream 2 дозволить Москві повністю вивести українську ГТС з ланцюга постачань газу до Європи та розв’яже руки для масштабної збройної агресії проти нашої країни.

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко під час онлайн-конференції «Москва, Nord Stream 2 та європейська енергокриза» в Атлантичній раді, передає власний кореспондент Укрінформу.

«У разі, якщо не буде необхідності транспортувати газ через Україну, Росії буде простіше розпочати повномасштабну військову операцію проти України. Оскільки постачання російського газу не постраждає в такому разі – вони (у Кремлі – ред.) надалі отримуватимуть гроші з європейського ринку», - сказав Вітренко.

За його словами, у разі запуску Nord Stream 2 європейці не відчують негайного дискомфорту від раптового припинення постачань газу, якщо Росія посилить військову агресію проти України.

У цьому зв’язку Вітренко закликав владу Сполучених Штатів не відкладати нових санкцій проти Росії до моменту, коли вже буде пізно, і Москва доб’ється запуску нового газопроводу. За його словами, якщо зараз для адміністрації США це зробити складно з огляду на інтереси європейських партнерів, то потім стане ще набагато складніше.

Голова правління Нафтогазу, зазначив: якщо зараз ввести санкції проти Nord Stream 2, європейці цього не відчують, оскільки безперебійні поставки забезпечуватимуться через українську ГТС. Якщо ж санкції США проти Nord Stream 2 будуть введені, коли цей трубопровід запрацює, а потік газу через Україну буде припинений, у Європі це відчують неодмінно, вказав Вітренко.

Водночас він підкреслив, що негайні санкції США проти Nord Stream 2 змушуватимуть Росію грати за правилами, припинити використовувати газ як зброю – і це запобігатиме новим проявам агресії.

Як повідомляв Укрінформ, адміністрація Байдена зробила виняток для компанії-оператора Nord Stream 2 AG та її керівництва й відмовилася вводити санкції проти них, задовольнивши прохання німецького уряду. Зараз на розгляді в Сенаті США перебуває законопроєкт, який містить положення про введення обов’язкових санкцій проти всіх учасників проєкту Nord Stream 2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-