Безугла хоче розглядати законопроєкт про СБУ за спецпроцедурою

Безугла хоче розглядати законопроєкт про СБУ за спецпроцедурою

Укрінформ
Заступниця голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, депутат від «Слуги народу» Мар'яна Безугла ініціює застосування спецпроцедури голосування у другому читанні проєкту закону щодо вдосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ (№ 3196-д).

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у Фейсбуці.

«Я беру на себе відповідальність ініціювати запуск спеціальної процедури голосування законопроєкту №3196-Д. Спеціальна процедура була використана один раз в історії парламенту щодо законопроєкту №2571-д та дає змогу згрупувати правки і пройти масивний законопроєкт за один день», - написала Безугла.

Вона додала, що відповідний запит відправлено до Голови Верховної Ради Руслан Стефанчука.

Як повідомлялося, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт №3196-д “Про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України”.

Верховна Рада 28 січня ухвалила у першому читанні проєкт закону №3196-д «Про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України.

Законопроєктом, серед іншого, пропонується ліквідувати спецпідрозділи СБУ з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Реформа СБУ має багаторічну історію. Вона почалася ще за часів президентства Ющенка. У 2008-2009 роках РНБО ухвалила рішення «Про Концепцію реформування Служби безпеки України» та «Комплексну цільову програму реформування Служби безпеки України». Було навіть зареєстровано законопроєкт, який, однак, пізніше зняли з розгляду. У 2015 році було оголошено про нову реформу. На ній наполягали міжнародні партнери. Однією з головних умов була ліквідація спецпідрозділів, які опікуються економічними злочинами.

Згідно із законом «Про внесення змін до регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури», для запуску спеціальної процедури розгляду в другому читанні законопроєктів, до яких надійшло більш як 500 поправок, необхідно зібрати підписи не менше 150 депутатів, які звертаються з таким клопотанням до Голови ВР, після чого парламент на найближчому засіданні має проголосувати 226 голосами за початок цієї процедури.

Спецпроцедура означає, що кожна фракція та група може наполягати на розгляді п’яти поправок, а депутат - на розгляді однієї не врахованої комітетом поправки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-