Закон про узгодження статусу НАБУ з вимогами Конституції набрав чинності

Закон про узгодження статусу НАБУ з вимогами Конституції набрав чинності

Укрінформ
Закон "Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України" (№5459-1) набрав чинності.

Як передає Укрінформ, напередодні його було оприлюднено в парламентській газеті «Голос України»

Як зазначається у перехідних положеннях документа, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

З дня набрання чинності цим законом розпочинається формування комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро України і проводиться відкритий конкурсний відбір на зайняття цієї посади.

Особа, яка станом на день набрання чинності цим законом займає посаду директора НАБУ, продовжує здійснювати всі повноваження, передбачені законом, до моменту призначення директора НАБУ за результатами відкритого конкурсного відбору, але не більше строку, на який його було призначено відповідно до частини третьої статті 6 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», або звільнення у разі наявності підстав, передбачених частиною четвертою статті 6 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України».

Закон спрямований на усунення суперечностей між Конституцією та Законом «Про Національне антикорупційне бюро України», а також на пов’язане з цим забезпечення гарантій незалежності для Національного бюро.

Закон визначає статус Національного антикорупційного бюро України як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, а також передбачає, що набуття НАБУ статусу центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом не потребує будь-яких додаткових заходів, пов’язаних з ліквідацією або реорганізацією органу, вчинення будь-яких дій щодо його працівників тощо.

Документ встановлює особливості порядку взаємодії Національного бюро із Кабінетом Міністрів, центральними органами виконавчої влади з метою унеможливлення втручання Кабінету Міністрів України у діяльність НАБУ.

Закон визначає повноваження Кабінету Міністрів щодо призначення на посаду директора НАБУ та звільнення з цієї посади за наявності встановлених законом підстав.

Читайте також: Посли G7 привітали ухвалення поправок до закону про НАБУ

Передбачається, що конкурсний добір на посаду директора бюро організовує та проводить конкурсна комісія, до якої входять шість осіб, із яких три особи визначаються Кабінетом Міністрів та три особи – визначаються Кабміном на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Закон також визначає, що зовнішню оцінку ефективності діяльності Національного бюро проводить комісія у складі трьох осіб, визначених Кабінетом Міністрів на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2021 року ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України» (№5459-1).

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний суд восени 2020 року визнав неконституційною процедуру призначення директора НАБУ, яка була визначена у профільному законі. Згідно з нею президент призначав директора бюро одноособово з-поміж претендентів, відібраних конкурсною комісією.

Директор Державного бюро розслідувань призначається на посаду Президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-