Фінансування партій: НАЗК закликає Зеленського ветувати зміни до закону

Фінансування партій: НАЗК закликає Зеленського ветувати зміни до закону

Укрінформ
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков закликав Президента Володимира Зеленського накласти вето та повернути на доопрацювання Верховній Раді закон, який вносить зміни до регулювання фінансування діяльності політичних партій.

Про це повідомляє сайт Національного агентства з питань запобігання корупції, передає Укрінформ.

Голова НАЗК нагадує, що відповідний законопроєкт №5253–1 ініційований народними депутатами України, щоби відновити подання фінансової звітності політичними партіями. Проте під час голосування в залі Верховна Рада України внесла до законопроекту зміни, які можуть дозволити партіям приховувати свої справжні витрати.

«Реальне відновлення звітності політичних партій є дуже важливим інструментом для того, щоби припинити вплив фінансово-промислових груп на політику та створити ефективну політичну систему в Україні загалом. Проте введення в дію цього закону в такому вигляді лише стане на заваді цим цілям. Саме тому команда НАЗК закликає Президента накласти вето на цей закон для його подальшого доопрацювання Верховною Радою», — закликав Новіков.

Читайте також: За п’ять років українські партії витратили понад три мільярди - КВУ

На його думку, закон містить окремі норми, які продовжують створювати передумови для непрозорої діяльності політичних партій, оскільки він:

- не відновлює звітування партій, яке було призупинене на початку 2020 року через карантинні обмеження, спричинені пандемією COVID-19. "Це важливо, оскільки всі парламентські партії зараз отримують державне фінансування за рахунок коштів платників податків, проте жодна з них не подала звіту навіть за І квартал 2021 року", - зауважив Новіков.

- дозволяє партіям звітувати не про всі свої фінансові зобов’язання. "Так партії можуть звітувати виключно про зобов’язання, термін виконання яких уже настав і партія їх не виконала. Тобто в недоброчесних партій з’являється можливість пояснювати свої "сумнівні" витрати «простроченими фінансовими зобов’язаннями", - пояснив голова НАЗК.

Читайте також: Значна частина партійних фінансів перебуває в «тіні» – КВУ

- дозволяє не вважати внесками на користь партії роботи, товари чи послуги, які необхідні для протидії COVID-19 без визначення періоду дії цієї норми (безстроково). "Ця норма не зважаючи на свою важливу ціль дозволить партіям ігнорувати встановлені законом ліміти на здійснення внесків та не відображати ці внески та відповідні витрати у звіті", - уточнив Новіков.

Зазначається, що НАЗК також підготувало та направило Президенту України пропозиції щодо повноцінного відновлення звітування політичними партіями.

Як повідомляв Укрінформ, раніше НАЗК закликало народних депутатів не підтверджувати відповідні зміни до Закону України "Про політичні партії в Україні", які, на думку антикорупційного відомства, дозволять партіям приховувати від суспільства інформацію про значні кошти. Однак, 2 листопада 2021 року Верховна Рада ухвалила ці зміни до закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-