Значна частина партійних фінансів перебуває в «тіні» – КВУ

Значна частина партійних фінансів перебуває в «тіні» – КВУ

Дослідження
Укрінформ
За час дії закону щодо фінансування політичних партій з державного бюджету ситуація принципово не змінилася, значна частина партійних фінансів ще перебуває в "тіні".

Про це заявив аналітик Комітету виборців України Денис Рибачок на презентації дослідження «Вплив чотирьох років державного фінансування на розбудову політичних партій в Україні», передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо відповідати на питання, чи за ці п’ять років, чотири роки безпосередньо, коли партії отримують кошти держфінансування, чи змінилися принципово речі, пов’язані з тіньовим фінансуванням політичних партій, ми, на жаль, у дослідженні робимо висновок, що принципових змін не відбулося, і значна частина партійних фінансів перебуває в "тіні". І дуже важливо, щоб ми все-таки отримали якісь реальні прецеденти притягнення до відповідальності керівництва політичних партій за таку діяльність», - сказав Рибачок.

Читайте також: За п’ять років українські партії витратили понад три мільярди - КВУ

Він зауважив, що аналізуючи партійні звіти, експерти КВУ виявляють певні аномалії у фінансових звітах.

Так, першою ознакою, що може свідчити про тіньове фінансування партій, є відсутність офіційних працівників в окремих політичних силах.

Зокрема, партіями, в яких офіційно не працює жодна особа, є «Сила і честь» і «Наші».

За словами Рибачка, у середньому в кожній парламентській партії офіційно має працювати 30-40 осіб.

Так, у ВО «Батьківщина» офіційно працюють 92 людини, в «Європейській солідарності» – 41, «Слузі народу» – 7, ОПЗЖ – 3.

Читайте також: КВУ: в Україні зареєстровані 365 партій, більшість із них - «у сплячці»

Другою ознакою, яка так само може свідчити про тіньове фінансування – це надмірні розміри партійних офісів у окремих випадках.

«Якщо ми порівняємо кількість працівників і розмір приміщення, яке орендує партія, то ми побачимо досить аномальні речі. Знову ж таки, партія «Слуга народу»: зараз сім працівників працюють офіційно в офісі загальною площею 1800 квадратних метрів. У розрахунку це приблизно 250 квадратів на одну людину», - розповів Рибачок.

У партії ОПЗЖ офіційно три співробітника працюють на площі 2 тис кв м.

«Третій момент, який може свідчити про тіньове фінансування, яке ми особливо бачили на початку, коли лише партіям надавали кошти – це момент, пов’язаний з низькими зарплатами людей, які працюють у партіях. Кілька років тому ми могли бачити у звітах партій, коли офіційно працюють кілька людей, але в них зарплати у Києві – 3-5 тис. грн», - зазначив Рибачок.

Читайте також: Рабінович, Дубінський та ще 10: КВУ назвав депутатів, які пропустили 90% голосувань у Раді

Аналітик додав, що з часом ця проблема дещо вирівнялася, і зараз партії намагаються платити своїм працівникам ринкові зарплати для Києва.

Четвертою ознакою, пов’язаною зі схемами, що можуть свідчити про тіньове фінансування партій, є нереєстрація партіями своїх регіональних осередків як юридичних осіб.

«У нас відповідно до законодавства партії можуть реєструвати осередки як зі статусом юридичних осіб, так і без статусу юридичних осіб. Тобто в самому такому факті немає порушення. Але що дає статус юросіб? Це, фактично, можливість для осередку вести повноцінну господарську діяльність, оформлювати документи, замовляти певні послуги. Тобто будувати звичайне життя осередку самостійно, без отримання щоразу якоїсь допомоги від центрального офісу партії», - пояснив Рибачок.

Читайте також: За два роки більшість законів Рада ухвалила силами «Слуги народу», «Довіри» і «Голосу» – КВУ

Так, в Україні є партії, в яких немає жодного осередку зі статусом юридичної особи.

Як зазначив аналітик, «Радикальна партія Олега Ляшка» і «Народний фронт» упродовж п’яти років парламентської діяльності так і не зареєстрували жодного осередку зі статусом юридичної особи.

«Якщо партія не має осередків зі статусом юрособи, то вона за них і не звітує перед НАЗК, а якщо осередок має статус юрособи, то він має подати окремий звіт, який буде так само перевірятися Нацагентством з питань запобігання корупції. Тобто не реєструючи осередки, партії фактично створюють собі зручні умови, щоб зайвий раз не звітувати та не привертати увагу до діяльності своїх регіональних структур», - зауважив Рибачок.

Він також розповів, що 44% опитаних КВУ представників обласних осередків партій вважають, що їхня діяльність в основному залежить від фінансування з центрального офісу.

Як повідомлялося, Верховна Рада у 2015 році ухвалила закон щодо фінансування політичних партій з державного бюджету. Кошти розподіляються між партіями пропорційно до рівня їх підтримки на виборах.

Читайте також: Голосами монобільшості за сесію ухвалили лише 15% законів – КВУ

У фокусі дослідження Комітету виборців України «Вплив чотирьох років державного фінансування на розбудову політичних партій в Україні» – 10 найбільш рейтингових партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – за життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Українська стратегія Гройсмана», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Сила і честь», «Наші», «Удар».

Захід відбувся за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-