Зеленський і Дуда обговорили протидію Nord Stream 2 і ситуацію на кордоні з Білоруссю

Зеленський і Дуда обговорили протидію Nord Stream 2 і ситуацію на кордоні з Білоруссю

Укрінформ
Президенти України і Польщі Володимир Зеленський та Анджей Дуда скоординували позиції щодо протидії проєкту російського газопроводу «Північний потік - 2» та обговорити загострення ситуації на польсько-білоруському кордоні.

Про це йшлося під час їхньої телефонної розмови, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави Української держави.

«Особливу увагу було приділено координації позицій сторін щодо протидії проєкту «Північний потік – 2». Співрозмовники були одностайні в оцінках «Північного потоку – 2» передусім як безпекової загрози та підтвердили непохитну налаштованість на подальшу протидію проєкту», - йдеться в повідомленні.

«Це - в інтересах енергетичної безпеки Європи загалом», – наголосив Зеленський.

Читайте також: У Польщі погодили будівництво «стіни» на кордонах з трьома країнами, серед них - Україна

Також, за даними пресслужби, глави держав приділили окрему увагу перспективним проєктам співпраці в енергетичній сфері, зокрема щодо налагодження альтернативних шляхів постачання газу.

Зеленський поінформував Дуду про розвиток безпекової ситуації на сході України.

Окремо глава Української держави торкнувся питання забезпечення свободи пересування в нинішніх складних епідемічних умовах. Він висловив переконання, що для громадян України не будуть запроваджені додаткові обмеження для в’їзду до Республіки Польща.

Глава Української держави окремо порушив і питання збільшення квоти дозволів для українських автомобільних перевізників, повідомили в пресслужбі.

Крім того, лідери домовились про обмін візитами та проведення низки заходів, присвячених знаковим ювілейним датам українсько-польських взаємин, – 30-річчю визнання Польщею незалежності України, встановлення дипломатичних відносин та підписання Договору про дружбу і співробітництво.

У пресслужбі нагадали, що сторони обмінялися і думками щодо складної ситуації, яка склалася на польсько-білоруському кордоні. Глава Української держави поінформував про безпекову ситуацію на українсько-білоруському кордоні й ті заходи, що здійснюються та вживатимуться для його належного захисту.

Як повідомив міністр канцелярії президента Польщі Якуб Кумох у

“Президент Анджей Дуда щойно розмовляв з Президентом України Володимиром Зеленським. Президент проводить низку переговорів з лідерами країн, які межують з Білоруссю, та інших країн нашого регіону. Серйозних розбіжностей у думках немає. Усі бачать, що робить Лукашенко”, - підкреслив Кумох.

Як повідомив міністр канцелярії президента Польщі Якуб Кумох у Твіттері : "Президент Анджей Дуда щойно розмовляв з Президентом України Володимиром Зеленським. Президент проводить низку переговорів з лідерами країн, які межують з Білоруссю, та інших країн нашого регіону. Серйозних розбіжностей у думках немає. Усі бачать, що робить Лукашенко”.

Як повідомлялося, у понеділок до білорусько-польського кордону підійшла велика група мігрантів чисельністю близько тисячі осіб, які спробували штурмувати загородження, аби потрапити на територію РП. В результаті частково було знищено загородження, польські силовики застосовували проти мігрантів сльозогінний газ.

У Варшаві провели засідання урядового кризового штабу і зустріч в Бюро національної безпеки під керівництвом президента Дуди.

Читайте також: Німеччина посилює кордон з Польщею через нелегалів з Білорусі

Війська трьох бригад територіальної оборони Польщі переведено у підвищену готовність до дій.

Лідери опозиційних партій закликають владу скликати з цього приводу Раду нацбезпеки країни, ініціювати позачергове засідання Європейської ради та звернутися до НАТО для проведення консультацій відповідно до 4-ї статті Вашингтонського договору.

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні триває із серпня. Польща звинувачує Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску у рамках ворожих гібридних дій проти Польщі та ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-