НАЗК закликає Раду не голосувати за правку, що дозволить партіям приховувати гроші

НАЗК закликає Раду не голосувати за правку, що дозволить партіям приховувати гроші

Укрінформ
У Національному агентстві з питань запобігання корупції закликають народних депутатів не підтримувати правку №24 у змінах до Закону України «Про політичні партії в Україні», яка, на думку НАЗК дозволить партіям приховувати від суспільства інформацію про кошти.

Про це повідомляє пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Правка № 24, яка була попередньо схвалена профільним Комітетом ВРУ, є категорично неприпустимою, оскільки вона дозволить приховувати від суспільства та НАЗК усю інформацію про фінансові зобов’язання партії», - наголошують у НАЗК.

Там нагадують, що у правці № 24 пропонується зобов’язати партії звітувати «лише [про] ті фінансові зобов’язання, строк виконання яких настав відповідно до умов договорів або інших правочинів».

НАЗК переконане, це означає, що звітуванню підлягатимуть лише фінансові зобов’язання, які не були повернуті вчасно. Решта фінансових зобов’язань, виплати за якими здійснюються до їх строку виконання, або щодо яких строк виконання є віддаленим, у звіти не потраплятимуть.

«На практиці це дозволятиме політичним партіям отримувати та не звітувати перед суспільством про значні кошти, «заведені» під виглядом позик із віддаленим терміном повернення (на 10–20 років)», - вважають у Нацагентстві.

Там зазначають, що Верховна Рада України має розглянути законопроект № 5253–1, головною метою якого є вдосконалити правове регулювання фінансування діяльності політичних партій. І, наприклад, правка №93 до законопроєкту, яка передбачає відновлення подання звітності політичних партій, на думку НАЗК, має бути обов’язково підтверджена народними депутатами.

Водночас, НАЗК закликає народних депутатів не підтримувати правку №24 та забезпечити відкрите та ефективне звітування партій перед суспільством.

«Адже саме прозорість політичних партій є запорукою створення ефективної політичної системи в Україні», - наголошують у відомстві.

Читайте також: НАЗК розпочало повну перевірку декларацій 13 народних депутатів

Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» щодо удосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій було подано і зареєстровано у Верховній Раді групою з 11 народних депутатів 30 березня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-