Децентралізація: у Раді зараз немає 300 голосів для ухвалення змін до Конституції — депутат

Децентралізація: у Раді зараз немає 300 голосів для ухвалення змін до Конституції — депутат

Укрінформ
У Верховній Раді наразі немає необхідних 300 голосів для ухвалення проєкту закону щодо змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

Про це голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін (парламентська фракція «Слуга народу») розповів під час конференції «На шляху до Лугано: Децентралізація», передає кореспондент Укрінформу.

«Немає сенсу вносити проєкт змін до Конституції в зал, поки немає впевненості, що в тебе буде 300 голосів. Так, дійсно, ми маємо 226, можливо, 250 голосів, щоб спрямувати в КСУ і проголосувати перше читання, але який сенс це здійснювати, якщо немає впевненості, що буде 300 голосів. Станом на зараз я можу сказати, що в нас є в кращому випадку 270. Цього, об’єктивно, замало», - сказав парламентарій.

Так, для внесення змін до Конституції України під час голосування в залі парламенту необхідно отримати щонайменше 300 голосів народних депутатів, тобто конституційна більшість від складу ВР.

Читайте також: Шмигаль: Проєкт змін до Конституції щодо децентралізації - на фінальній стадії

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2019 року Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».

У січні 2020 року, після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні і у суспільстві, запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.

Проєкт змін до Конституції щодо реформованої системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізацію владних повноважень погодили всі учасники Конституційної комісії, утвореної главою держави. Після погодження в Офісі Президента документ направлять до Верховної Ради.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 29 жовтня 2021 року заявив, що проєкт закону про зміни до Конституції України в частині децентралізації напрацьований і наразі перебуває на фінальній стадії узгодження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-