Шмигаль: Проєкт змін до Конституції щодо децентралізації - на фінальній стадії

Шмигаль: Проєкт змін до Конституції щодо децентралізації - на фінальній стадії

Укрінформ
Проєкт закону про зміни до Конституції України в частині децентралізації напрацьований і наразі перебуває на фінальній стадії узгодження.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив під час виступу на конференції “На шляху до Лугано: Децентралізація”, передає кореспондент Укрінформу.

“Перед нами стоїть ще немало завдань. Зокрема, подальше реформування місцевого самоврядування, удосконалення системи територіальної організації влади, яке вимагає конституційних змін, які вже напрацьовуються, напрацьовані, тривають фінальні узгоджувальні процедури щодо тексту законопроєкту”, - сказав очільник уряду.

Він додав, що для успішного завершення реформи децентралізації необхідно розробити і ухвалити закон про префектів, напрацювати нову редакцію закону про місцеве самоврядування або муніципальний кодекс. Окрім цього, за словами Шмигаля, нова модель місцевого самоврядування і місцевої виконавчої влади потребуватиме змін бюджетного і податкового законодавств.

Питання реформ обговорюють у Києві на конференції "На шляху до Лугано. Децентралізація". Конференція є офіційним стартом процесу підготовки до V Міжнародної конференції з питань реформ в Україні 2022 (URC 2022), що відбудеться наступного року в швейцарському місті Лугано.

Захід відкрили Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та віцепрезидент Швейцарії Ігнаціо Кассіс.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2019 року Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)".

Читайте також: У Мінрегіоні сказали, від чого залежить успіх децентралізації

У січні 2020 року після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні та у суспільстві запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.

Читайте також: Шмигаль анонсував низку законопроєктів у рамках подальшої децентралізації

Проєкт змін до Конституції щодо реформованої системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади та децентралізацію владних повноважень погодили всі учасники Конституційної комісії, утвореної главою держави. Після погодження в Офісі Президента документ направлять до Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-