Кулеба - про бойове застосування Bayraktar: Україна нічого не порушила

Кулеба - про бойове застосування Bayraktar: Україна нічого не порушила

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що німецькі партнери мали б насамперед висловлювати занепокоєння застосуванням російськими окупаційними військами заборонених Мінськими угодами гаубиць.

Про це Кулеба заявив на спільній із федеральним радником, віцепрезидентом та головою Федерального департаменту закордонних справ Швейцарської Конфедерації Ігнаціо Кассісом пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"По-перше, Україна нічого не порушила. По-друге, ми дотрималися необхідних процедур комунікації через СЦКК і з ОБСЄ, щоб застосувати право на самозахист. По-третє, на місці партнерів я був би насамперед занепокоєний тим, що гаубиця, яка заборонена Мінськими домовленостями, знаходилася там, де вона не повинна була знаходитися - набагато ближче до лінії розмежування, ніж це дозволено Мінськими домовленостями. Так от, чомусь, коли гаубицю підсовують до лінії розмежування, обстрілюють наші позиції і вбивають наших солдатів, то цей факт залишається без належної оцінки", - сказав Кулеба.

Читайте також: Безпілотники Bayraktar уже пів року виходять на бойове чергування й готові атакувати - Наєв

Він додав, що українська сторона спілкується з німецькими колегами і не має сумнівів у тому, що вони залишаються принциповими прихильниками мирного врегулювання і намагаються допомогти нам припинити російську агресію проти нашої держави.

"Ми їм за це дуже вдячні. Але ми переконані, що будь-які оцінки повинні надаватися з урахування повного контексту ситуації - лише тоді вони є об'єктивними і дозволяють цільовій аудиторії цих оцінок правильно сприйняти ситуацію", - резюмував глава української дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, 26 жовтня у зоні проведення операції Об’єднаних сил вперше відбулося бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу Bayraktar.

Речниця МЗС ФРН заявила, що в Берліні «дуже стурбовані… повідомленням Генштабу української армії, згідно з яким українські Збройні сили у відповідь на артобстріл та загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон». Дипломат наголосила, що, на думку Берліна, це є порушенням Мінських угод, які дозволяють використання безпілотників виключно місії ОБСЄ. Берлін також закликав «усі сторони до деескалації» та конструктиву в переговорах.

Негативна оцінка німецьким урядом використання українськими Збройними Силами безпілотного апарата Bayraktar викликала чергове напруження у відносинах між Києвом і Берліном.

Свою незгоду з позицією офіційного Берліну висловив виданню Bild посол України в Німеччині Андрій Мельник, який заявив, що Україна має законне право на самооборону, коли її територію вдень і вночі бомбардують з російських важких озброєнь і коли гинуть мирні жителі та солдати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-