Штати мають посилити стратегію безпеки в регіоні Чорного моря - експерт

Штати мають посилити стратегію безпеки в регіоні Чорного моря - експерт

Укрінформ
Уряд і Конгрес США мають розробити всеосяжну стратегію зміцнення безпеки в регіоні Чорного моря, яка включатиме реагування на агресію РФ у військовій, інформаційний та економічній сферах.

Про це йдеться в письмовій заяві старшого дослідника Атлантичної ради Яна Бжезинського для комітету з питань міжнародних відносин Сенату США, повідомляє Укрінформ.

«Стратегія щодо безпеки в Чорному морі має включати три головні елементи, і перший з них - це посилення можливостей стримування та оборони», підкреслив експерт у заяві, яку Укрінформ отримав у своє розпорядження.

Цей елемент передбачає насамперед розширення можливостей НАТО стримувати та захищатися від агресії в Чорноморському регіоні. Як зазначається, для цього необхідно підвищити можливості розвідки; зміцнити потенціал союзників і партнерів, у тому числі України і Грузії; посилити стійку військову присутність НАТО в регіоні; проводити більше навчань у Чорному морі; визначити для Києва і Тбілісі чіткіші перспективи інтеграції в Альянс.

Читайте також: Україна та США спільно протидіятимуть Росії у Чорноморському регіоні

Другий ключовий елемент передбачає протидію гібридній агресії в інформаційній сфері.

«Конгрес має розглянути можливість поновлення модернізованої версії USIA (Інформаційного агентства США, згорнутого в 1999 році – ред.), аби Сполучені Штати могли відбивати атаки у цій сфері міжнародних відносин, яка швидко й динамічно змінюється», - підкреслив Бжезинський. За його словами, успіх на цьому напрямі «має вирішальне значення для посилення союзів і партнерських відносин, у тому числі в Чорноморському регіоні».

Третій елемент стосується протистояння регіону економічному впливу з боку РФ. Одним з ефективних інструментів для цього може стати підтримка з боку США «Ініціативи трьох морів», яка об’єднує 12 країн Східної Європи.

«Колишній радник Білого дому з питань нацбезпеки професор Збігнєв Бжезинський, мій батько, стверджував: якщо Росії дозволити підкорити Україну, вона ніколи не припинить бути імперією, а імперія, за визначенням, не може бути справжньою демократією», - наголосив експерт. Така ж логіка, за його словами, стосується відносин Росії з рештою регіону навколо Чорного моря.

Читайте також: Чорноморський регіон зберігає стратегічне значення для НАТО - Столтенберг

«Аби бути ефективною, стратегія США з посилення безпеки в регіоні Чорного моря має бути всеосяжною. Вона повинна інтегрувати весь спектр геополітичної конкуренції, яка визначає сучасний світ, у тому числі військовий, інформаційний, економічний та дипломатичний виміри», - наголосив Бжезинський.

Як повідомляв Укрінформ, США неодноразово вказували на важливість збереження безпеки в регіоні Чорного моря. Це було одним із питань останнього візиту міністра оборони США до України, Грузії, Румунії, а також його участі в міністерській зустрічі НАТО в Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-