Данілов: Я за жорстку президентську республіку

Данілов: Я за жорстку президентську республіку

Укрінформ
Україні необхідна жорстка президентська республіка. Якщо ж громадяни хочуть парламентсько-президентську форму правління, то президента має обирати парламент.

Про це секретар Ради національної безпеки (РНБО) Олексій Данілов сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

«Якщо ви хочете мою особисту думку, я можу сказати. Я за жорстку президентську республіку. Чому? Тому що тоді є відповідальна людина, яка розуміє, на що вона йде, навіщо і так далі. У нашій історії важко знайти факти, коли без особистості можна було зробити ривок вперед. Це не тільки в нашій історії. Сьогодні всі країни фактично створюють особистості», - заявив Данілов.

На його думку, парламентсько-президентські республіки мають право на існування, але в умовах, коли є вже стабільна демократія, яка має своє коріння.

Данілов також зазначив, що є певне протиріччя в тому, що в парламентсько-президентській Україні главу держави обирають на всенародних виборах.

«У нас виходить, що ми всенародно обираємо президента, на нього покладаються надії, але за Конституцією у нас парламентсько-президентська республіка. Ну, тоді за логікою парламентсько-президентської республіки президента потрібно обирати у парламенті і поставити крапку в цьому питанні. Але народ не хоче, щоб у нього забрали право обрання президента», - зазначив Данілов.

Читайте також: Разумков вважає, що змінювати форму правління в Україні не потрібно

Як повідомляв Укрінформ, 24 червня Президент Володимир Зеленський висловив думку, що в Україні де-юре парламентсько-президентська форма правління, але де-факто - президентсько-парламентська.

Він також зазначив, що вважає Раду національної безпеки та оборони одним із видів своєї зброї для проведення змін в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-