Україна може йти до НАТО вже не лише за захистом, а й пропонувати допомогу — експерт

Україна може йти до НАТО вже не лише за захистом, а й пропонувати допомогу — експерт

Укрінформ
Інтеграція України до НАТО зараз передбачає не лише звернення за підтримкою, але й пропозицію допомоги самому Альянсу.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив військовий експерт, директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко, передає Укрінформ.

"Українська армія зараз — одна з найсильніших у Європі, і одна з найбільших навіть за чисельністю особового складу. Багато країн НАТО певною мірою розслабилися та економлять на озброєнні. Навіщо, якщо є США, є велика НАТОвська "парасолька"? З наших сусідів об'єктивні лише Збройні сили Польщі, вони за чисельністю становлять приблизно 150-160 тис. осіб особового складу, українська армія — 250 тис. А сили інших країн — набагато менші", — наголосив експерт.

Читайте також: Україна повинна стати форпостом НАТО на південному сході Європи — експерт

За його словами, українська армія з її бойовим досвідом, чисельністю, оснащеністю на цей момент — це вже серйозна сила, яку не можна не враховувати, і спільні військові українські навчання з країнами НАТО це доводять.

"І ось коли ми лише починали свою співпрацю з НАТО, то ми на НАТОвців все-таки дивилися знизу вгору в плані досвіду, розуміння систем управління. Там було настільки все круто, і ось не так, як у нас. А зараз, коли ми зустрічаємося з нашими партнерами з НАТО, коли ми проводимо спільні навчання, ми вже рівні там. Крім того, багато офіцерів із США, Литви, тієї самої Німеччини з великим інтересом вже до наших підходів ставляться, вивчають наш досвід, наші методики", — зазначив Кочевенко.

Читайте також: НАТО сподівається підписати нову декларацію з Євросоюзом до кінця року

Він додав, що на цю мить немає моделі, кращої за модель НАТО, для гарантування безпеки саме демократичної держави.

"І ми вже до НАТО можемо йти не лише за захистом, але й пропонуючи свою допомогу, пропонуючи свій щит... І, звичайно, це викликає в Москві істерики, особливо коли це йде в комплекті з нашими грузинськими партнерами. А Збройні сили Грузії — це 40 тисяч професійних, добре підготовлених кваліфікованих військових, при тому що населення Грузії — всього 4 млн осіб. А це для Кавказу являє дуже істотну силу. І всі разом ми вже така сила, з якою агресору доведеться рахуватися", — деталізував експерт.

Читайте також: НАТО заснувало інноваційний безпековий фонд на €1 мільярд

Як повідомляв Укрінформ, саміт НАТО, що відбувся у червні поточного року в Брюсселі, підтвердив перспективу євроатлантичної інтеграції для України та Грузії, коли ці країни будуть готовими до такого кроку, і коли буде досягнута політична згода щодо такого членства між усіма членами Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-