Україна запропонує Європі додаткові обсяги транзиту газу - від 55 мільярдів кубів на рік

Україна запропонує Європі додаткові обсяги транзиту газу - від 55 мільярдів кубів на рік

Укрінформ
Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету Міністрів опрацювати можливість постачання до Європи додатково щонайменше 55 млрд кубометрів газу на рік.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу 22 жовтня за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

"Кабінет Міністрів разом із акціонерним товариством "НАК "Нафтогаз України" та ТОВ "Оператор ГТС України" визначили спеціальні умови щодо транспортування додаткових обсягів природного газу газотранспортною системою України до країн Європейського Союзу в обсязі не менше 55 млрд кубів на рік", - сказав Данілов.

Він заявив, що Україна може запропонувати Європі додаткові обсяги газу до тих, які перекачує за контрактом на транзит із Газпромом.

Читайте також: Україна прагне створити газовий хаб на своїй території - Міненерго

Також Данілов повідомив, що до Кабінету Міністрів звернувся уряд Молдови із проханням про допомогу в постачанні газу. За словами секретаря РНБО, Україна розгляне це питання.

При цьому Данілов уточнив, що газ може бути переданий Молдові безкоштовно на певний період за умови повернення у наступні періоди.

Як повідомлялося, російський газовий монополіст Газпром із початку цього року тричі зменшував обсяги транзиту газу українською газотранспортною системою.

Читайте також: Європа має кілька варіантів жорсткого реагування на газовий шантаж Росії - експерт

У вересні 2021 року Газпром бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей, що призвело до зменшення обсягів транспортування російського газу через Україну. Всього у вересні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи становив 3,257 млрд кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-