Європа має кілька варіантів жорсткого реагування на газовий шантаж Росії - експерт

Європа має кілька варіантів жорсткого реагування на газовий шантаж Росії - експерт

Укрінформ
Для подолання дефіциту газу та протидії російському газовому шантажу Європа має кілька варіантів дій, зокрема задіяти газотранспортну систему України.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" заявив експерт Офісу реформ Кабінету Міністрів України Максим Гардус.

"Якщо Європейський Союз і Європейська комісія приймуть ці умови й у порушення норм Третього енергопакету та всупереч усім процедурам проведуть прискорену сертифікацію "Північного потоку-2", то це буде порушенням європейського законодавства в юридичному сенсі. Крім того, це продемонструє готовність до політичних поступок заради, по суті справи, фінансової вигоди, що негативно позначиться на політичному кліматі в Європейському Союзі", — упевнений Гардус.

Для подолання дефіциту газу у Європи є кілька варіантів, зокрема задіяти газотранспортну систему України.

"Як подолати нинішній дефіцит у Європі, давно відомо. По-перше, російський "Газпром" може збільшити прокачування через Україну свого газу. Як відомо, Україна пропонувала збільшити прокачку на жовтень і на листопад, але "Газпром" відмовився", — сказав експерт.

Другий варіант — допустити на європейський газовий ринок незалежних постачальників із Росії.

"Тоді "Роснефть", "Новатек" та інші зможуть пропускати свій газ до Євросоюзу, чого вони зараз зробити не можуть, а газ вони мають", — зазначив Гардус.

І третій варіант — перенести пункти пропуску газу із західного кордону України на східний, і зробити тут точку прийому європейцями газу із Середньої Азії.

"У Казахстані, Узбекистані, Туркменістані газ є. Більше того, у 90-ті та на початку 2000-их років він ішов через Україну. Потім через політичні рішення перестав. Але газ із цих країн нікуди не зник. І вони, в принципі, готові, можуть здійснити поставки. Їм було би це дуже вигідно, враховуючи нинішні ціни та величезний попит у Євросоюзі", — пояснив експерт Офісу реформ.

Але, щоби ці варіанти реалізувати, Європа повинна колективно не піддаватися на газовий шантаж з боку РФ.

"А також натиснути на РФ, що взагалі не буде жодної сертифікації "Північного потоку-2", якщо Росія не прийме ці умови та не працюватиме відповідно до Третього енергопакету, тобто погодиться на конкуренцію поставок газу на європейські ринки", — резюмував Гардус.

Читайте також: Президентка Єврокомісії дорікнула Росії через різке зростання ціни на газ

Як повідомлялося, через скорочення обсягів поставок російського газу в Європі склалася енергокриза. Ціни на блакитне паливо досягли 2000 дол. за 1000 куб. м замість очікуваних 300-400 дол., максимум — 500-600 дол.

За даними видання Bloomberg, Росія озвучила готовність збільшити постачання газу до Європи в обмін на запуск "Північного потоку-2". Як повідомили виданню джерела, близькі до "Газпрому" та Кремлю, зараз Москва не має бажання робити Євросоюзу "послугу" у вигляді поставок додаткових обсягів газу, щоби покрити дефіцит, який виник. Відповідно до позиції РФ, Європа отримає паливо лише після сертифікації російського газопроводу, який іде в обхід України.

У 2009 році в Євросоюзі законодавчо затверджений Третій енергетичний пакет. Основна мета документа — не допускати ситуацій, коли монополісти, які постачають енергоносії, блокують доступ конкурентів до споживачів завдяки володінню мережами розподілу (газопроводами, нафтопроводами, ЛЕП). Якщо монополіст володіє такими мережами, то він повинен надати 50% їхньої ємності конкурентам або не користуватися нею, або продати мережі незалежним операторам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-