Україна в ОБСЄ: У російських паспортів в ОРДЛО одна мета – підготувати ґрунт для агресії

Україна в ОБСЄ: У російських паспортів в ОРДЛО одна мета – підготувати ґрунт для агресії

Укрінформ
Масова видача Росією паспортів жителям окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) переслідує єдину мету, яка полягає у підготовці підґрунтя для подальших агресивних дій проти України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Незважаючи на російську гуманітарну риторику, видача паспортів переслідує єдину мету – підготувати підґрунтя для агресивних дій проти України. Це яскраво засвідчує відсутність у Москві політичної волі для врегулювання конфлікту", - заявив Цимбалюк.

Український посол зазначив, що голосування жителів ОРДЛО на виборах у Держдуму РФ "не лише порушує зобов’язання Росії за Мінськими домовленостями та зумисно підриває мирний процес, але також супроводжувалося масштабними фальсифікаціями та примусом". Він вказав на те, що російським окупаційним адміністраціям в ОРДЛО була поставлена задача забезпечити високу явку на підтримку правлячої кремлівської партії "Єдина Росія". Останнє, щоправда, не вдалося, оскільки автобуси з "виборцями" їздили в Росію для голосування напівпорожніми. Більшість же фальсифікацій було здійснено через систему електронного голосування – особисті дані жителів ОРДЛО потрапляли до системи без їх участі.

Читайте також: Данілов заявив, що російська паспортизація на сході України сповільнилась

Очільник української місії в ОБСЄ також звернув увагу присутніх іноземних дипломатів на те, що в Держдуму пройшли двоє громадян РФ – Захар Прилєпін, який керував "батальйоном" російських окупаційних військ на сході України, та Олександр Бородай, який очолив російську окупаційну адміністрацію в Донецьку у травні 2014 року у перші дні вторгнення.

"Російська влада дуже щедра до тих, хто допомагає їй вести збройну агресію проти України, не лише нагороджуючи їх медалями, але й дозволяючи бути обраним до парламенту. Ці двоє є яскравим прикладом того, як Росія керує конфліктом, хоча вона й намагається ввести в оману цю Раду, попри величезну кількість доказів того, що Росія розпочала конфлікт, керує та фінансує його, підтримує у військовому відношенні та продовжує", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Окупанти «намалювали» високу явку жителів ОРДЛО на виборах до Держдуми – СБУ

Раніше Україна засудила примусове залучення до голосування на виборах у Держдуму РФ українських громадян, яким були незаконно роздані паспорти РФ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-