Квін закликає закріпити децентралізацію в Конституції України

Квін закликає закріпити децентралізацію в Конституції України

Укрінформ
Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін закликає українську владу внести зміни до Конституції стосовно децентралізації.

Про це Квін заявила під час презентації проєкту USAID "ГОВЕРЛА", передає кореспондент Укрінформу.

“Після успішних місцевих виборів 2020 року, коли українці обрали представників до об’єднаних громад, настав час почати нову фазу децентралізації... Одним з наступних критично важливих кроків децентралізації є прийняття поправки до Конституції. Це крок, який довго обговорювали, і я закликаю вас до спільної праці над його завершенням”, - зазначила Квін.

Тимчасова повірена зауважила, що реформа децентралізації може забезпечити представлення найкращих демократичних практик на всіх рівнях урядування в Україні. Вона додала, що у США вважають децентралізацію найуспішнішою реформою України з 2014 року.

Читайте також: Шмигаль анонсував низку законопроєктів у рамках подальшої децентралізації

“Україна дотримується свого курсу. Я бачила, як Офіс Президента Зеленського посилює і поглиблює реформу децентралізації протягом останніх двох років. Ця реформа здобула публічне схвалення, закріпила високий рівень довіри до місцевої влади”, - акцентувала дипломат.

Квін наголосила, що США підтримуватимуть Україну і надалі та пишаються тим, що долучаються до створення інклюзивних, підзвітних та самостійних громад.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2019 року Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)".

Читайте також: У Мінрегіоні сказали, від чого залежить успіх децентралізації

У січні 2020 року, після дискусій у суспільстві, в експертному середовищі та органах місцевого самоврядування запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції стосовно децентралізації.

Представник Президента у Конституційному Суді Федір Веніславський наприкінці червня цього року заявив, що законопроєкт щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації може бути презентований у Верховній Раді на початку наступної сесії. Він спрогнозував, що документ буде ухвалений у першому читанні до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-