Протидія російській агресії: Джапарова вважає, що Україна має скористатися майданчиком ООН

Протидія російській агресії: Джапарова вважає, що Україна має скористатися майданчиком ООН

Ексклюзив
Укрінформ
Україна повинна скористатися майданчиком ООН для консолідації міжнародної підтримки України з протидії російській агресії та деокупації захоплених Росією територій.

Про це заявила в коментарі Укрінформу перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

«Генеральна асамблея ООН є найавторитетнішим міжнародним майданчиком, і ми повинні скористатися такою можливістю для консолідації підтримки держав-членів ООН з протидії та припинення збройної агресії Російської Федерації проти України, припинення порушень прав та свобод громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, забезпечення деокупації цих територій», - сказала Джапарова.

За її словами, тема Криму проходитиме червоною ниткою через усі заходи за участю Президента України Володимира Зеленського в ГА ООН та переговорах на всіх рівнях. Тому українська делегація, сказала вона, працюватиме над визнанням Кримської платформи ООН та залученням держав-членів до її роботи, а також до приєднання до підсумкової Спільної декларації учасників інавгураційного саміту Кримської платформи.

Читайте також: Зеленський сказав, як ООН може допомогти в деокупації територій України

Джапарова нагадала, що за наполяганням України ухвалено рішення про збереження пункту «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України» та включення його до порядку денного цьогорічної сесії Генеральної асамблеї ООН. До речі, на вимогу російської делегації, додала вона, ухвалення рішення щодо цього питання проходило в три етапи: 9 вересня – в останні дні роботи 75-ї сесії ГА ООН (проголосували 81 «за», 17 «проти», 65 утрималося); 15 вересня – на засіданні Генерального комітету (9 «за»3 «проти»); 17 вересня – під час схвалення порядку денного 76-ю сесією ГА ООН (65 «за», 11 «проти», 37 утрималося).

«Ми також очікуємо орієнтовно 21 лютого 2022 року проведення в рамках ГА ООН засідання за участю держав-членів ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України, а також розгляду двох оновлених і посилених резолюцій ГА ООН щодо ситуації з правами людини та мілітаризації тимчасово окупованого Криму», - зазначила Джапарова.

Голосування обох резолюцій заплановано на грудень, а резолюція щодо прав людини в окупованому Криму попередньо голосуватиметься в 3-му Комітеті ГА ООН у листопаді, пояснила вона.

Читайте також: Зеленський взяв участь у відкритті 76-ї сесії Генасамблеї ООН

Як повідомлялося, з понеділка, 20 вересня, з робочим візитом у США перебуває українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським, де 21 та 22 вересня вони візьмуть участь у відкритті 76-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Цьогорічна сесія розпочала свою роботу 14 вересня і триватиме цілий рік - до вересня наступного року. Зокрема, 21-25 і 27 вересня проходитиме тиждень високого рівня, у якому фізично чи віртуально беруть участь перші особи держав для донесення до світу національних інтересів та головних очікувань від діяльності ООН.

Для України головні пріоритети на цій сесії - протидія російській агресії і відновлення територіальної цілісності України, деокупація Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей; поліпшення умов життя українців на територіях, які постраждали від російської агресії на Донбасі; подолання пандемії COVID-19 та її соціально-економічних наслідків.

У рамках візиту заплановано виступ Президента з трибуни ГА ООН (орієнтовно 16:30 за Нью-Йорком - 23:30 за Києвом, 22 вересня), а також низку двосторонніх та багатосторонніх зустрічей.

Читайте також: «Крим. Окупація»: у Києві презентували відеоколекцію історій очевидців

Передбачається, що Президент виступить на Саміті ООН з продовольчих систем, проведе переговори з головою 76-ї сесії ГА ООН Абдулою Шахідом та генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем. Зеленський також матиме низку зустрічей з іноземними лідерами, з очільниками єврейських організацій США та представниками провідних американських ділових кіл, а також з українською громадою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-