Євродепутат назвав один із головних принципів у відносинах ЄС з Росією

Євродепутат назвав один із головних принципів у відносинах ЄС з Росією

Укрінформ
Нинішній Кремлівський режим є найбільшою загрозою для європейської безпеки, але Європейський Союз повинен проводити чіткий розподіл між політикою нинішньої російської влади та російським народом, з яким Європа прагне мати добрі та добросусідські відносини.

Про це сьогодні у Страсбурзі в ході пленарного засідання Європейського парламенту заявив євродепутат Андрюс Кубілюс (Литва), який представив на розгляд учасників парламентської сесії проєкт нової доповіді щодо напрямків політичних відносин між ЄС і Росією, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія є важливою країною, вона має важливий вплив на події у східній частині Європейського континенту, і тому ЄС має отримати чітку довгострокову стратегію, чіткі цілі та інструменти політики стосовно Росії. Перш за все, ми хочемо мати добрі відносини з Росією, але це залежить від самої Росії. З Росією, якою, як вдома, так і за кордоном керує авторитарний, клептократичний та агресивний режим Путіна, неможливо мати добрі відносини. Сьогоднішня Росія – це найбільша загроза для Європейської безпеки», - наголосив Кубілюс.

Читайте також: Україна має бути готова відбити напад з боку білоруського кордону — військовий експерт

Він наголосив, що одним із головних принципів у відносинах ЄС з Росією має бути дуже чіткий розподіл між ставленням до режиму в Кремлі та підходами до російського народу та суспільства, які є першими жертвами такого режиму.

«Ми дуже критичні стосовно кремлівсьікого режиму , і дуже позитивні й оптимістичні щодо майбутнього російського суспільства. Ми абсолютно переконані, що у майбутньому російський народ буде жити у суспільстві з системою управління європейського типу. Якщо це можуть робити українці, і якщо цього прагнуть білоруси – немає жодних причин, чому російський народ не може йти таким же шляхом», - сказав депутат Європейського парламенту.

Читайте також: Зустрічі Зеленського з Путіним не буде без обговорення питання Криму — Никифоров

Він зауважив, що представлена доповідь надає декілька чітких рекомендацій для європейських інституції щодо політики ЄС стосовно майбутньої демократичної Росії.

«Ми маємо сконцентрувати наші зусилля на досягненні чітких довгострокових цілей - як допомогти російському народу трансформувати власну країну та повернути її до розвитку європейського типу. Це перший раз, коли Європейський парламент надає настільки чіткий напрямок щодо головної політичної цілі відносин Євросоюзу з Росією», - додав Кубілюс.

Як повідомляв Укрінформ, ще у 2016 році лідери країн та урядів ЄС погодили п’ять головних принципів у взаєминах між ЄС і Російською Федерацією, перший з яких стосується повної імплементації Мінських угод.

Читайте також: Експерт вважає, що Путін втратить владу у разі масштабного вторгнення в Україну

Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин із партнерами і сусідами на Сході та в Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики, зокрема на Близькому Сході, а також у боротьбі з тероризмом; підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства, зокрема розвитку контактів між людьми в ЄС та Російській Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-