Україна має бути готова відбити напад з боку білоруського кордону — військовий експерт

Україна має бути готова відбити напад з боку білоруського кордону — військовий експерт

Укрінформ
Україна має врахувати можливі ризики в зв'язку з російсько-білоруськими навчаннями "Захід-2021" і приготуватися відбити можливу атаку з боку кордону з Білоруссю.

Таку думку висловив у ефірі телеканалу "Дом" військовий експерт Михайло Притула, передає Укрінформ. 

Експерт наголосив, що зараз Мінськ залежить від Москви, тому Олександр Лукашенко є радше рупором волі Володимира Путіна. А це становить загрозу Україні.

"Зрозуміло, на сьогодні легітимність влади Лукашенко під питанням, і він намагається нагнітати обстановку, щоб показати, що хтось "збирається нападати на Білорусь"... Україна ніколи не нападатиме на Білорусь. Проте на сьогодні влада Лукашенка цілком залежить від Путіна, і це єдина його підтримка. І він зараз говоритиме те, що необхідно Путіну й нікому більше. Відповідно, якщо Росія захоче використовувати Білорусь як плацдарм для атаки на Україну, їй нічого не заважатиме", — переконаний Притула.

Читайте також: Експерт вважає, що Путін втратить владу у разі масштабного вторгнення в Україну

За його словами, Кремль використовує навчання, прагнучи легітимізувати свою військову присутність на кордоні Білорусі та України, і наразі не ясно, чи залишать російські війська Білорусь після їх завершення.

"Чи залишать вони (російські військові - ред.) територію Білорусі після навчань — це питання. Чи залишить територію Білорусі техніка, яку Росія ввела, — теж питання. Можливо, так, як було у нас навесні, - навчання Росії на кордонах з Україною, і була велика кількість техніки зосереджена на кордонах України. Війська пішли, але техніка залишилася. Тобто Путін показує, що напруженість можлива, він готовий…", — сказав експерт.

Виходячи з цього, на його переконання, Україна має врахувати всі можливі ризики та підготуватися до оборони.

Читайте також: Україна враховує потенційну небезпеку російсько-білоруських навчань «Захід-2021» – Джапарова

"Ми повинні приготувати вже 240 "Джавелінів" або українських "Стугн". Якщо там 80 літаків, значить, ми повинні приготувати 80 ракет систем ППО й очікувати. Якщо вони звідти не підуть — значить, вони завдаватимуть удару, і зненацька це зробити не вдасться", — наголосив Притула.

Він також висловив думку, що у разі загострення у зв'язку з навчаннями "Захід-2021" Україну підтримають Сполучені Штати Америки, які допомагатимуть "всім необхідним, аби відбити атаку". 

"Це може бути передусім техніка. Техніка нового покоління, яка перевищує всі можливості Росії, - це мікрочипи, це комп'ютери, це системи зв'язку, системи виявлення, ППО. Ну, й ті ж самі протитанкові системи, які дозволять знищити всі 240 танків, які беруть участь у цих навчаннях і які можуть там залишитися", — заявив експерт.

Читайте також: Залужний: Загроза провокацій РФ на кордоні зросла, найбільша небезпека — в зоні ООС

Притула також зауважив, що напруженість, яку створює Кремль за допомогою своєї військової присутності на кордоні України та Білорусі під час навчань "Захід-2021", вписується в "стандартні дії Росії", яка прагне окупувати чужі території, але не здатна ними керувати. На думку експерта, білоруси в разі спроби окупації республіки Росією можуть повстати проти Кремля, адже бачили, як у 2014 році Москва окупувала частину територій України, і розуміють усі ризики. 

"Те ж саме відбувається в Білорусі. Якщо вони туди прийдуть — ця територія стане напівпустельною, тому що Росія звідти викачуватиме ресурси, а сама не прийде. Це прекрасно розуміє народ Білорусі. І ми можемо порівняти ці події з тими, які були в Україні... І народ Білорусі, ймовірно, повстане в цьому разі, і питання легітимності і передачі влади постане перед білоруським народом", — вважає Притула.

Втім, на його думку, ці ризики бачать і в Кремлі.

Читайте також: Навчання «Об’єднані зусилля-2021» матимуть п’ять інновацій - Залужний

"Думаю, що Росія теж оцінює ці ризики. І якщо ми в комплексі розглядатимемо цю ситуацію, то, ймовірно, Росія не піде війною та не окупуватиме Білорусь. Це лише демонстрація прапора", — підсумував він.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін і Олександр Лукашенко узгодили 28 програм щодо поглиблення, як вони заявили, "інтеграції" двох країн. При цьому міжнародні експерти вважають, що насправді Росія приєднує Білорусь.

Фото: kanaldom.tv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-