Путін заявив про узгодження з Лукашенком усіх програм інтеграції РФ і Білорусі

Путін заявив про узгодження з Лукашенком усіх програм інтеграції РФ і Білорусі

Укрінформ
Володимир Путін після більш ніж тригодинних переговорів з Олександром Лукашенком заявив про узгодження всіх 28 програм «Союзної держави» РФ і Білорусі.

Про це Путін заявив на спільній з Лукашенком пресконференції за підсумками переговорів, що відбулися в Москві, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні хотів би із задоволенням відзначити, що узгоджені всі 28 програм», - сказав Путін. Крім того, до 1 грудня 2023 року буде підписано документ «про створення об'єднаного ринку газу в рамках Союзної держави». Російський лідер також заявив, що передбачено укладення договору про об'єднання ринків нафти та нафтопродуктів і договір про єдиний ринок електроенергії.

За словами Путіна, Росія і Білорусь переходять до єдиної промислової політики та «доступу до держзакупівель і держзамовлень». В узгоджених документах також ідеться про інтеграцію валютних систем, принципи стягнення непрямих податків.

Читайте також: Лукашенко не вбачає втрати суверенітету в підписанні 28 програм інтеграції з РФ

Своєю чергою Лукашенко уточнив, що рішення про єдину валюту поки що не прийнято, оскільки «проблема в тому, де буде розташований емісійний центр».

Путін додав, що в п'ятницю планується схвалити прийняті рішення на засіданні ради міністрів «Союзної держави» в Мінську. Після цього вони будуть винесені на затвердження вищої державної ради «Союзної держави» Росії та Білорусі, засідання якої планується провести до кінця року.

Нагадаємо, керівництво Росії та Білорусі з 1999 року обговорює інтеграцію двох країн. Останніми роками переговори будувалися навколо 31 «дорожньої карти», при цьому їх проєкти не публікувалися.

Жителі Білорусі під час акцій протесту заявляли про незгоду з «поглибленою інтеграцією» з Росією.

Читайте також: Лукашенко заявив, що Білорусь отримає від РФ десятки військових літаків та вертольотів

Як повідомлялося, в серпні 2020 року в Білорусі спалахнули масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають його легітимність.

Євросоюз застосував особисті та секторальні санкції проти Мінська у зв'язку з масовими кричущими порушеннями прав людини в Білорусі.

Режим Лукашенка зміг устояти багато в чому завдяки підтримці Кремля і російським кредитам. При цьому РФ вимагає продовжити «поглиблену інтеграцію» в рамках «Союзної держави».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-