Лукашенко не вбачає втрати суверенітету в підписанні 28 програм інтеграції з РФ

Лукашенко не вбачає втрати суверенітету в підписанні 28 програм інтеграції з РФ

Укрінформ
Олександр Лукашенко планує 9 вересня «домовитися» з президентом РФ Володимиром Путіним про пакет з 28 "дорожніх карт/союзних програм" з інтеграції, які будуть підписані в жовтні-листопаді 2021 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє білоруське держінформагентство БелТА.

«Якщо ми домовимося остаточно з президентом Росії 9-го [вересня, на зустрічі в Москві], то 10-11-го [вересня] уряди зберуться, розглянуть, ухвалять ці програми. А потім ми їх затвердимо на Вищій держраді... Це вже будуть підписані договори до виконання. Не просто карти, за якими хтось іти буде», - сказав Лукашенко.

Він нагадав, що раніше уряди двох країн розробили більше ніж 30 "дорожніх карт" з розвитку співробітництва. З часом ці дорожні карти перетворилися на "союзні програми", і їх залишилося 28.

Читайте також: Тихановська вважає перші санкції ЄС проти режиму Лукашенка недостатньо дієвими

При цьому Лукашенко висловився проти повного об'єднання двох країн. Він стверджує, що «ніякої мови про втрату суверенітету немає», у Росії і Білорусі будуть вибудувані «такі відносини, яких немає ні в федеративних, ні в унітарних державах».

Як приклад він навів програму більш тісної економічної співпраці в податковій і військовій сфері. «Дві суверенні держави, але ж ми вибудували свої відносини. У нас, вважай, єдина армія, основу якої на західному напрямку становить білоруська. Не дай Бог війна - білоруська армія вступає в цю бійку першою, і відразу ж підключається вся західна частина збройних сил Росії, і ми разом вибудовуємо оборону і спротив своєму противнику», - заявляє Лукашенко.

Читайте також: Режим Лукашенка має намір ліквідувати об'єднання білорусів світу «Бацькаўшчина»

Напередодні, у вівторок, повідомлялося про те, що пакет "дорожніх карт інтеграції" РФ і Білорусі планується схвалити на зустрічі президента Росії Володимира Путіна та Олександра Лукашенка в Москві 9 вересня. Про це заявив посол Білорусі в РФ Володимир Семашко.

Як повідомлялося, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. Відтоді в країні проходять масові протести проти фальсифікації результатів виборів, на яких Олександр Лукашенко був оголошений переможцем. Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність диктаторського режиму.

Читайте також: В Одесі білоруси провели флешмоб проти диктатури Лукашенка

Владні структури Білорусі жорстоко придушують виступи народу і протести, застосовують репресії і тортури проти представників опозиції і громадян країни. Євросоюз застосував особисті й секторальні санкції проти режиму Лукашенка у зв'язку з масовими та кричущими порушеннями прав людини в Білорусі.

Мінський режим зміг встояти здебільшого завдяки підтримці Кремля і російським кредитам. При цьому Росія вимагає продовжити «поглиблену інтеграцію» в «Союзній державі РФ і Білорусі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-