Делегація США обговорить у Берліні наслідки для України від Nord Stream 2

Делегація США обговорить у Берліні наслідки для України від Nord Stream 2

Укрінформ
Делегація США у понеділок, 13 вересня, прибуде до Берліна для проведення з німецькою стороною перемовин щодо мінімізації негативних наслідків для України від добудови газопроводу «Північний потік-2».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив старший радник з енергетичної безпеки Державного департаменту США Амос Хохштайн під час виступу на форумі Ялтинська європейська стратегія (YES) у Києві.

Він зазначив, що, на його думку, після добудови газопроводу «Північний потік-2» Росія намагатиметься робити все можливе, щоб завдати Україні ще більшої шкоди на додаток до того, що вона вже зробила, тобто спроби анексії Криму і вторгнення на схід.

«Тож питання не в тому, чи Росія вдасться (до заподіяння шкоди Україні. – ред.), якщо зможе – вдасться. Питання в тому, що зробити, щоб цього не сталося. Я не буду зараз публічно обговорювати, які сценарії є в розпорядженні США, - нехай це залишається таємницею. Ми вели дуже істотні бесіди в Україні, учора я був у Польщі, а завтра буду в Берліні, у понеділок туди приїде ще солідніша команда США для участі в дискусії з німецькою стороною щодо цих питань, та й не тільки щодо них», - сказав Хохштайн.

Він додав, що США також намагаються разом з Німеччиною та Україною на дво- і багатосторонній основі подивитися на енергетичні відносини між Україною і ЄС у контексті подальшого руху всього світу в напрямку зеленої трансформації.

Читайте також: РФ вже використовує Nord Stream 2 як зброю проти України - Єрмак

У цьому зв’язку старший радник з енергетичної безпеки Державного департаменту США зауважив, що контракт з Росією на транзит газу територією України є чинним і висловив сподівання, що його буде продовжено і після 2024 року.

«Але світ розвивається і готується до переходу від викопних видів палива до відновлювальних джерел енергії, і наш діалог з Україною спрямований не лише на те, щоб гарантувати продовження сучасного стану речей, але й майбутнього - у сфері відновлювальних, ядерних джерел енергії. Коли минулого тижня президент України був у Вашингтоні, ми про це говорили, я сподіваюся, що діалог триватиме й далі», - зазначив Хохштайн.

Читайте також: Ризики від Nord Stream 2 мають обговорюватися в Нормандському форматі - Єрмак

Як повідомляв Укрінформ,10 вересня голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер оголосив про завершення будівництва газопроводу Nord Stream 2. Цей трубопровід має забезпечити доставку російського газу до Європи в обхід України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-