Незалежний орган повинен вирішувати, хто підпадає під визначення «олігарх» - Разумков

Незалежний орган повинен вирішувати, хто підпадає під визначення «олігарх» - Разумков

Укрінформ
Зустрічі представників влади та великого бізнесу варто декларувати, однак рішення про те, хто підпадає під визначення “олігарх” має ухвалювати незалежний орган, а не РНБО.

Про це Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив в ефірі телеканалу “Україна 24”, повідомляє Укрінформ.

“Дійсно такий лист (від Омбудсмана Людмили Денісової — ред.) надійшов, там є пропозиція звернутись до Венеційської комісії, і цю пропозицію підтримує ряд фракцій, зараз ми вивчаємо це питання. Якщо ми говоримо про моє особисте ставлення до закону 5599... Я абсолютно підтримую декларування таких зустрічей. Якщо там немає корупції, то нічого поганого, щоб прозвітуватись про зустріч з великим бізнесменом, я особисто не бачу. Якщо є корупція, то це вже питання до інших органів, і вони повинні не декларацію про зустрічі дивитись, а записи фіксувати і проводити відповідні слідчі дії. Якщо ж ми говоримо про те, що відображено в законі про РНБО, я, наприклад, виступаю проти цієї норми, оскільки вважаю, що згідно з Конституцією, РНБО не повинно цим займатись, тому що це консультативний дорадчий орган”, - наголосив Разумков, додавши, що наразі в дискусіях спостерігається конфлікт інтересів.

Читайте також: Разумков підтвердив, що Рада отримала лист Денісової щодо законопроєкту про олігархів

Спікер ВР відзначив, що є два суб'єкти, на яких розповсюджуватиметься закон — представники влади і так звані великі бізнесмени, які можуть потрапити під визначення “олігарх”. Рішення про те, хто підпадає під визначення “олігарх” має ухвалювати незалежний орган, підкреслив Разумков.

Як повідомлялося, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова направила Голові ВР лист, у якому просить надіслати законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" на перевірку до Венеційської комісії, оскільки документ, на думку Омбудсмана, може суперечити нормам Конституції.

Читайте також: Разумков не бачить підстав для розпуску Ради

Верховна Рада 1 липня ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599. Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, у документі йдеться про створення Реєстру олігархів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-