На Банковій - про візит Зеленського до США: Вдалося реалізувати більше, ніж планували

На Банковій - про візит Зеленського до США: Вдалося реалізувати більше, ніж планували

Укрінформ
Підсумки візиту до США української делегації на чолі з Президентом Володимиром Зеленським перевершили очікування.

Про це в програмі «Взгляд с Банковой» телеканалу «Дом» заявив радник керівника Офісу Президента, спікер української делегації в Тристоронній контактній групі, Олексій Арестович, передає Укрінформ.

«Вдалося реалізувати більше, ніж ми самі собі планували. Тобто ми максимально досягли. Це нормальний робочий візит, результати якого перевищили наші власні очікування», - схарактеризував Арестович.

Він позначив найважливіші моменти.

«Перший - вперше за дуже багато років Україна приїхала не як прохач. Тобто ми не говорили: «Рятуйте нас і допомагайте», а називали проблему, хворе місце, і називали варіанти спільних дій для того, щоб розв'язати цю проблему або просунутися в конкретному політичному напрямі. Деякі очікували, що приїде клієнт до патрона, як у нас часто говорять. А насправді приїхав партнер до партнера. Це одне з найістотніших досягнень», - сказав спікер української делегації в ТКГ.

Читайте також: Візит Зеленського до США: новий тон відносин

По-друге, в підсумковій спільній заяві про стратегічне партнерство України та США не згадуються Мінські угоди.

«Якщо ви помітили, то ані під час візиту Меркель до Вашингтона, ані під час візиту Зеленського до Вашингтона, Мінські угоди не прозвучали. Це означає дуже важливу річ. Це не те щоб ми відмовлялися від Мінських угод. Це означає, що Російській Федерації, кремлівському керівництву не вдається проштовхнути Мінські угоди в своїй редакції, в якій вони дуже довго намагалися переконати Захід колективно й окремо... Це дуже потужний сигнал Москві про те, що її політика з нав'язування одностороннього розуміння Мінських угод провалилася», - акцентував Арестович.

11 пунктів Спільної заяви про стратегічне партнерство України і США, зокрема, присвячені розвитку військового співробітництва, що також стосується ситуації на сході.

«Це різке посилення співпраці наших розвідувальних спільнот: обмін інформацією, взаємодія, спільні операції. Наприклад, розвідувальну інформацію ми отримуватимемо в значно більших обсягах і в режимі реального часу, ніж це було раніше. Це істотно підвищує наші можливості щодо раннього попередження і роботи з конкретними цілями, якщо виникне така необхідність», - зазначив він.

Угода містить конкретні кроки України та США, виступаючи своєрідною дорожньою картою партнерства.

«Рамкова угода, за якою вони спільно підуть в дуже різних сферах, починаючи від енергетичної, закінчуючи оборонною, розвиток промисловості, посилення контактів, збільшення торгівлі тощо. Тобто накреслена дорожня карта, яка показує - ми рухаємося тут заради єдиної мети. Мета - це демократія, що протистоїть авторитарним режимам», - продовжив Арестович.

Читайте також: Два роки були доброю школою для Президента Зеленського - Гербст

Крім того, під час візиту підписано на 2,5 млрд дол. контрактів з Укроборонпромом.

«Там буде спільне виробництво озброєння, військової техніки, чого не було ніколи. Там буде збільшення військової допомоги, постачання летального або нелетального озброєння, передбачається кібербезпека», - перелічив спікер української делегації в ТКГ.

Також для постійних консультацій буде створена спеціальна захищена лінія урядового зв'язку між Президентами США та України, нагадав він.

«А крім того, відроджується Комісія (зі стратегічного партнерства Україна-США) - пам'ятаєте, була колись комісія Гор-Кучма, де постійні представники розв'язували дуже багато питань стосовно 7-9 напрямів, вона дуже ефективно працювала. І пакетне інвестування в українську економіку, розвиток озброєння, військова техніка, питання енергетичної безпеки, будівництво нових атомних блоків і так далі. Все вирішуватиметься в межах цієї комісії. Зокрема і частина плану, який президент презентував як трансформацію України», - підсумував Арестович.

Читайте також: Візит Зеленського до США принесе позитивні зміни для українського бізнесу - Устенко

Як повідомлялося, з 31 серпня до 2 вересня тривав візит Президента України Володимира Зеленського до США. 1 вересня він провів зустріч з лідером США Джо Байденом. Загалом підсумком роботи української делегації у Сполучених Штатах стало надання Україні: 60 млн дол. на закупівлю американської військової техніки для української армії; 45 млн дол. гуманітарної допомоги для Донецької та Луганської областей; 12,8 млн дол. на боротьбу з COVID-19; 463 млн дол. на захист демократії, прав людини та розвиток реформ.

Фото: Білий дім

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-