Оборона, космос та інші перспективи: Таран прокоментував угоди, підписані у США

Оборона, космос та інші перспективи: Таран прокоментував угоди, підписані у США

Укрінформ
Рамкову угоду між Міністерством оборони України та Міністерством оборони США щодо стратегічних основ оборонного партнерства міністр оборони Андрій Таран охарактеризував як проривні документи та безпрецедентні можливості.

Про це йдеться на сайті Міноборони, передає Укрінформ

"Знаковим і невипадковим є те, що під час візиту Президента України в Сполучені Штати Америки велика увага була приділена питанням спільної безпеки і спільної оборони. У результаті ми отримали безпрецедентні можливості для суттєвого посилення співробітництва між Україною та США у сфері оборони", - йдеться у повідомленні.

За словами Тарана, рамкова угода між Міністерством оборони України та Міністерством оборони США щодо стратегічних основ оборонного партнерства — це найважливіший базовий документ, який створює нові можливості для істотного посилення співробітництва між Україною та США у сфері оборони, наповнює його оновленим практичним змістом в інтересах обох держав.

Серед цілей, які підписана угода визначає для двосторонніх відносин у сфері оборони, передусім слід виокремити зосередження безпекової допомоги США в інтересах протидії російській агресії та відновлення територіальної цілісності України. Він наголосив, що завдяки партнерській співпраці зі Сполученими Штатами Америки ми отримаємо нові дієві, у тому числі ресурсні, інструменти для розбудови могутніх та сучасних Збройних cил України.

Дуже важливим є і те, що дана Рамкова угода створює можливості для підтримки з боку США у проведенні реформ у сфері оборони України з метою набуття нашою державою повноправного членства в НАТО, зауважив Таран.

Він підкреслив, що варто сказати також про ще один, без перебільшення, проривний документ, підписаний у ході візиту Президента України до Вашингтону. А саме — «Угоду про проєкти у сфері досліджень, розробок», яка відкриває абсолютно нові можливості для укріплення позицій нашої держави як високотехнологічної країни.

"Ми говоримо про залучення інвестицій американської сторони створення умов для впровадження передових оборонних технологій і започаткування проєктів у сфері модернізації озброєння та військової техніки. У нас з’являється можливість для тестувань озброєння і військової техніки з використанням новітнього обладнання та технологій, відсутніх в Україні", сказав він.

Читайте також: Україна може розраховувати на підтримку США у боротьбі з російським агресором - Остін

Українські науково-дослідні установи залучатимуться до виконання проєктів американської сторони, а продукція та послуги обох держав отримають можливості для просування на ринках третіх країн з урахуванням стандартів країн-членів НАТО.

Українська сторона, на думку Тарана, переконалась, що США вірять в потенціал космічного співробітництва з Україною, відносять нас до великих технологічно розвинених країн і висловлюють готовність та бажання робити з Україною великі проєкти у цій сфері. Свідченням цього стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України та Міністерством оборони США щодо співпраці у сфері безпеки космічних польотів і надання послуг та інформації з космічної ситуаційної обізнаності.

"Загалом, можемо із задоволенням констатувати, що підписані угоди та домовленості у ході українсько-американського Саміту, заклали міцний фундамент для подальшої розбудови нашого стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами на далекоглядну перспективу", наголосив Таран.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський перебуває у США з робочим візитом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-