У Раді прокоментували угоду про засади оборонного партнерства між Україною і США

У Раді прокоментували угоду про засади оборонного партнерства між Україною і США

Укрінформ
Рамкова угода про стратегічні засади оборонного партнерства між Україною і США розписана за конкретними напрямами, які посилюють стратегічну позицію нашої держави при будь-якому можливому розширенні агресії проти нас.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич (фракція “Слуга народу”, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу партії “Слуга народу”.

Так, він наголосив, що підписання Рамкової угоди між Україною та США щодо стратегічних засад оборонного партнерства на найближчі 2-3 роки дозволить нам вийти на безпрецедентну як для європейських країн поза межами НАТО співпрацю зі США в сфері оборони і безпеки.

«Ця угода не декларативна, вона розписана за конкретними напрямами, які не тільки посилюють нашу оборону і безпеку у захисті від збройної агресії Російської Федерації, а також ще й посилюють стратегічну позицію нашої держави при будь-якому можливому розширенні агресії проти нас. США ефективно допомагатимуть Україні протидіяти російській агресії, включаючи повноцінну програму тренувань та навчань. Сприятимуть виконанню положень стратегії оборонної промисловості та реалізації реформ з метою задоволення потреб Збройних сил України, включаючи збільшення прозорості українських оборонних закупівель, впровадження реформ корпоративного управління та розбудову довгострокового стратегічного партнерства у сфері науки та технологій, що матиме вплив на розвиток майбутнього безпекового середовища», – сказав Завітневич.

Голова комітету також зазначив, що поглиблюється співробітництво в Чорноморському регіоні з метою забезпечення свободи судноплавства та ефективної протидії зовнішнім загрозам і викликам у всіх сферах військової діяльності.

Окрім того, посилюється співпраця у сфері кібербезпеки з метою стримування шкідливої кібердіяльності проти систем національної безпеки, виявлення причетних до здійснення такої діяльності та забезпечення ефективного захисту від противників. Передбачається партнерство оборонних розвідувальних спільнот з метою підтримки військового планування та оборонних операцій.

Читайте також: Україна та США уклали Меморандум про взаєморозуміння у сфері безпеки космічних польотів

Олександр Завітневич додав, що парламент зі свого боку також працює над необхідними реформами: ухвалено закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної власності», який впроваджує найкращі практики корпоративного управління.

Також профільний комітет активно працює над законопроєктом щодо повноважень Міноборони, Генштабу, Головнокомандувача та Президента як Верховного Головнокомандувача відповідно до євроатлантичних принципів та удосконалення процедур оборонного планування з урахуванням досвіду держав-членів НАТО та держав-членів Європейського Союзу.

«Звісно, ключовою метою України у зовнішній політиці залишається повноправна інтеграція в європейську та євроатлантичну спільноту. Ще ніколи за 30 років незалежності Україна не мала настільки близьких відносин в оборонній сфері з Америкою, які вдалося побудувати зараз завдяки принциповим діям Президента Володимира Зеленського та усієї політичної команди нашої держави», – підсумував народний депутат.

Читайте також: Міноборони України та США підписали міжурядову Угоду про проєкти у сфері досліджень

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена. 1 вересня мають відбутися перемовини глав держав.

Завершення візиту заплановане на неділю, 5 вересня.

У Пентагоні міністр оборони України Андрій Таран і міністр оборони США Ллойд Остін підписали рамкову угоду про стратегічні засади оборонного партнерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-