Уряд пропонує Раді ввести штрафи за помилки у звітах про кошторис всеукраїнського референдуму

Уряд пропонує Раді ввести штрафи за помилки у звітах про кошторис всеукраїнського референдуму

Укрінформ
Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає встановлення штрафів за порушення порядку подання фінансових звітів про надходження і використання коштів, зокрема, Фонду всеукраїнського референдуму.

Як передає Укрінформ, текст проєкту закону №5874 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення” оприлюднено на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, документ розроблено з метою приведення законодавчих актів у відповідність до Закону України “Про всеукраїнський референдум”, а також взаємоузгодження положень Кодексу України про адміністративні правопорушення із законодавством про вибори та референдуми.

Так, законопроєктом, зокрема, пропонується запровадити штрафи від трьохсот (5 100 грн) до чотирьохсот (6 800 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення порядку подання фінансових звітів про надходження і використання коштів фонду ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, фонду агітації щодо ініціативи проведення всеукраїнського референдуму, фонду всеукраїнського референдуму.

Читайте також: Уряд погодив зміни до закону щодо Всеукраїнського референдуму

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 26 січня 2021 року ухвалила Закон “Про всеукраїнський референдум”.

Згідно із законом, для ініціювання референдуму за народною ініціативою потрібно утворити ініціативну групу. В цій групі повинно бути не менше, ніж 60 громадян України, що на день її утворення мають право голосу. Щоб створити групу, треба організувати збори громадян, у яких беруть участь щонайменше 300 виборців та представник від ЦВК. Також обов'язкова умова вказаних зборів – представити предметне обґрунтування позиції щодо питання всеукраїнського референдуму та сформулювати питання, яке буде винесено на референдум.

Після завершення зборів уповноважений представник ініціативної групи має передати до ЦВК підписані головою і секретарем документи проведених зборів. ЦВК аналізує дотримання всіх вимог закону під час утворення ініціативної групи та приймає рішення про реєстрацію ініціативної групи.

Читайте також: ЦВК зареєструвала п’ять ініціативних груп для всеукраїнського референдуму

Далі розпочинається відлік 90 днів, під час якого ініціатори мають зібрати підписи не менш як 3 млн громадян України, що мають право голосу. Але за умови, що підписи було зібрано щонайменше у двох третинах областей і щонайменше по 100 тис. підписів у кожній області. Зібрані підписи передаються для перевірки до ЦВК, що прийматиме рішення про підсумки збору підписів та передасть його Президенту України. Президент України видає указ про проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-