Ситуацію в Україні та Афганістані порівнювати неможливо — Волкер

Ситуацію в Україні та Афганістані порівнювати неможливо — Волкер

Укрінформ
В Україні неможливе повторення кризи Афганістану, бо це абсолютно різні країни, й ситуації в них інші.

Про це в інтерв'ю телеканалу «Дом» заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017-2019 рр.) Курт Волкер, повідомляє Укрінформ.

«Тут немає ані найменшої схожості. Афганістан глибоко розділений всередині, має слабкий центральний уряд, який не в змозі підтримувати безпеку і стабільність своїми силами. І є цілий набір зовнішніх учасників — США та інші країни — які намагалися допомогти цьому уряду побудувати сильніше суспільство», — описав він.

Волкер наголосив, що в Україні абсолютно зворотна ситуація. «Україна — згуртована країна, потужна країна, в неї зрілі державні інститути та сильний уряд. Вона самостійно підтримує безпеку всередині країни. Вона не залежить від зовнішньої допомоги, і у неї немає проблем з фрагментацією суспільства», — акцентував Волкер.

Він вважає, що порівнювати військові дії в обох країнах також не можна. Бо в Афганістані владу захопило регіонально місцевий радикальний рух «Талібан», а вторгнення Росії в Україну і захоплення нею територій — це зовнішня агресія.

Читайте також: Зеленський і Байден обов’язково говоритимуть про безпеку України - Волкер

Російські ЗМІ використовують ситуацію в Афганістані, щоб показати Сполучені Штати в негативному світлі. Зокрема проводять аналогії між Афганістаном і Україною, заявляючи про можливий схожий результат подій.

«Все, що говорить Росія, спрямоване на здійснення впливу. Їхні меседжі не обов'язково мають бути правдою, але вони продовжують насаджувати свої наративи, щоб грати на психології своїх супротивників», — упевнений Волкер.

Також ці дезінформаційні меседжі спрямовані на формування помилкової думки в Європі.

«Їм потрібна Україна. Вони хочуть, щоб Європа вважала, що США не прийдуть із допомогою Україні та не підтримають її. Вони постійно повторюють це. Але я впевнений, що насправді все якраз навпаки! США є повноправним членом НАТО, всіляко підтримують Україну як союзника в розширеному партнерстві, й підтримують безпеку України, підтримують українські реформи та перетворення — так само, як підтримують прагнення України стати частиною Європи та НАТО», — сказав дипломат.

Читайте також: Тейлор: $60 мільйонів від США на українську армію є сигналом і для Росії

Як повідомлялося, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор також вважає, що порівнювати ситуації в Україні та Афганістані, чим активно займаються російські ЗМІ, — несерйозно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-