Перша спроба повернути Україну під Кремль була, коли Кучма заговорив про НАТО - Луценко

Перша спроба повернути Україну під Кремль була, коли Кучма заговорив про НАТО - Луценко

Укрінформ
Перша спроба повернути Україну під Кремль була, коли президент Леонід Кучма заговорив про НАТО.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю виданню LB.ua заявив колишній генеральний прокурор Юрій Луценко.

Він нагадав про початок акції "Україна без Кучми".

"В країні повна антинародна олігархія. Є "папа" – Леонід Данилович Кучма, – який, окрім того, що проти демократії й свободи, народовладдя, ще й фальсифікує вибори, затискає вільну пресу. Москва збільшує свій тиск на Україну, просто заганяє її в куток. Кучма не може вже не чіпати не тільки Януковича, донецьких, але й кримських, луганських. Він починає заявляти, що Україна готова вступати в ЄС і НАТО. І ці слова визначили його долю. А для Георгія Гонгадзе стали фатальними. ФСБ обрало його жертвою", - зауважив Луценко.

Він наголосив, що Захід оголосив Кучму після вбиства журналіста Гонгадзе та появи плівок майора Миколи Мельниченка "руконеподаваємим", відповідно – "кулька покотилася в заготовлену лузу Кремля дуже швидко. Медведчук цьому, звичайно, сприяв".

Читайте також: Українці назвали В'ячеслава Чорновола найбільшим захисником їхніх інтересів

На запитання, навіщо Кучма призначив Віктора Медведчука головою своєї адміністрації, Луценко відповів: "Він вважав, що в умовах, коли проти нього Україна і Захід, треба опиратися на Росію. І він оперся на Росію, на Медведчука, і на Януковича також. Зрозумів, що тільки так можна утриматися при владі і залишитися на свободі".

За його словами, "це була перша спроба повернути Україну під Кремль, коли Кучма заїкнувся про НАТО. На жаль, мушу визнати, що на той момент і учасники акції "Україна без Кучми", і львівський рух "За правду", і десятки тисяч людей, які взагалі себе не ідентифікували ні з якими рухами, борючись проти авторитарної ієрархічної системи Кучми, "стали інструментом у кремлівському плані".

За словами Луценка, "всі ми, хто виходив на акцію "Україна без Кучми"..., не хочу сказати, що ми були обдурені, просто мали підстави для того, щоб ненавидіти Кучму, а ця історія демонізувала його до 100%. Тепер я думаю, що це була перша спроба Кремля загнати Україну під себе, тому з’явився кандидат у прем’єри, а потім кандидат у президенти Янукович. Тут починається інша історія, яка називається Помаранчева революція".

Як повідомлялося, Георгій Гонгадзе – український журналіст, засновник інтернет-видання "Українська правда". Він зник у Києві 16 вересня 2000 року.

Читайте також: Посольство США закликало Венедіктову забезпечити повне розслідування вбивства Гонгадзе

У листопаді того ж року в лісі у Київській області знайшли тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. У 2009 році на Київщині виявили останки черепа, який нібито належить Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві трьох колишніх службовців Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. Вони отримали від 12 до 13 років ув'язнення.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив ексначальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Гонгадзе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-