Законопроєкт про медіа можуть винести на розгляд Ради у вересні – Герасим’юк

Законопроєкт про медіа можуть винести на розгляд Ради у вересні – Герасим’юк

Укрінформ
Голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк припускає, що законопроєкт про медіа може бути винесено на розгляд Верховної Ради уже у вересні.

Про це вона заявила в інтерв’ю Укрінформу.

«Можливо, у вересні проєкт таки буде винесено на розгляд Верховної Ради, - сказала Герасим’юк. - Ми давно боремося за ухвалення закону про медіа. І доклали багато зусиль, аби пояснити його суть, особливо в умовах, коли йде такий потік пропаганди… Але в нього дуже багато противників».

За її словами більшість із критиків його не читали, і всі критичні заяви щодо проєкту «написані під копірку». Проте документ спрямований, зокрема, й на захист медіа, бо спрощує відносини ліцензіатів з Нацрадою.

Найбільші претензії до законопроєкту стосуються посилення Національної ради та регулювання Інтернету, «яке чомусь видають за спробу забанити когось чи заблокувати», пояснила Герасим’юк.

Вона зазначила, що телебачення й радіо та Інтернет-ресурси перебувають у нерівних умовах, оскільки одні регулюються законом, інші – ні. «Але в наш час усе відбувається саме в Інтернеті... І всі медіа треба поставити в рівні умови, бо виходить, одні діють за законами України, а іншим закон неписаний, бо його просто нема», - сказала вона.

На сьогодні, після закриття телеканалів, пов’язаних з політиком Віктором Медведчуком, «ці рупори… перейшли в Інтернет. Бо як тільки починає працювати закон, усі тікають в Інтернет», - додала Герасим’юк.

Закон, на її думку, має посилити позиції регулятора. «Сьогодні всі обирають Національну раду як мішень з будь-яких питань. При цьому і законом про телебачення й радіомовлення, і законом про Національну раду не передбачено жодних механізмів впливу на ситуацію в тому сенсі, яким він має бути в нинішній час», - зазначила Герасим’юк.

На її думку, «ці дві проблеми – місце й роль Національної ради та регулювання віртуального простору – є каменями спотикання на шляху ухвалення закону про медіа».

Читайте також: Рада з питань свободи слова пропонує спосіб припинити «торгівлю» посвідченнями журналістів

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2020 року в парламенті зареєстрували доопрацьований законопроєкт про медіа. Однак через хвилю критики та відсутність цілковитої підтримки його не вносили до сесійної зали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-