Окремого статусу ОРДЛО не буде у змінах до Конституції - депутат Безгін

Окремого статусу ОРДЛО не буде у змінах до Конституції - депутат Безгін

Укрінформ
Жодного окремого статусу тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей не буде у змінах до Конституції України щодо децентралізації.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів голова підкомітету Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, народний депутат фракції "Слуга народу" Віталій Безгін.

"Жодного статусу ОРДЛО у документі не буде, він там не потрібен. Це чітка позиція Президента України та нашого комітету Верховної Ради. Країна з 2014 року проводить реформу децентралізації, що передбачає збільшення повноважень для всіх органів місцевого самоврядування і можливостей розвитку всіх регіонів", - сказав Безгін.

Читайте також: Майже половина українців переконана, що Мінським угодам потрібна альтернатива

Він зауважив, що підхід до розвитку території Львівщини нічим не відрізняється від підходу до розвитку території Луганщини. Райони на сході тимчасово окуповані, але повернуться Донеччина та Луганщина під український прапор і будуть розвиватися в межах реформи децентралізації, як і інші регіони.

"Немає жодних підстав, крім фантазій і потреби зруйнувати українську державність з боку Російської Федерації, імплементовувати спецстатус ОРДЛО в Основний Закон. Тому такого там не може бути. Більше того, не буде жодних «гачків», щоб це можна було реалізувати в інший спосіб", - сказав нардеп.

Читайте також: На сайті Ради з’явився текст законопроєкту про перехідний період в ОРДЛО та Криму

Відповідаючи на запитання, якими будуть запобіжники, щоб місцеві ради у різних регіонах країни не ініціювали рішення, що виходять за межі їхніх повноважень та суперечать інтересам держави, Безгін зазначив: "Запобіжником з боку держави має бути префектура чи обласна та районна адміністрації з координаційно-наглядовими функціями. Якщо рішення місцевих рад буде загрожувати територіальній цілісності, то буде миттєва реакція".

За словами Безгіна, при впровадженні посади префекта, його головна функція полягатиме у координації та нагляді за законністю ухвалених рішень на місцях. Якщо депутати територіальної громади намагатимуться ухвалити рішення, які порушують права і свободи громадян, то префект як представник центральної влади має втрутитися у ситуацію та завадити таким планам місцевої влади.

Читайте також: Допомога українцям, які живуть біля лінії розмежування, зараз становить лише 27% - ООН

Також парламентарій вважає, що Верховна Рада має до кінця цього року розглянути зміни до Конституції в частині децентралізації. Він зауважив, що наразі триває процес пошуку компромісів щодо тексту відповідного законопроєкту.

"Верховна Рада має розглянути оновлений проєкт змін до Конституції, на мою думку, у листопаді чи грудні цього року. Документ мають підтримувати 300 народних депутатів. І в цей момент впирається весь процес. Необхідний компромісний текст, що задовольнить велику кількість політичних стейкхолдерів", - сказав Безгін.

На думку парламентаря, найбільша проблема в тому, щоб перевести дискусію щодо внесення змін до Конституції з політичної площини до конструктивної - по суті тексту.

Читайте також: Допомога українцям, які живуть біля лінії розмежування, зараз становить лише 27% - ООН

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2019 року Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)".

У січні 2020 року, після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні і в суспільстві запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.

Також повідомлялося, що представник Президента у Конституційному суді, народний депутат Федір Веніславський (фракція партії “Слуга народу” ) у наприкінці червня цього року заявив, що законопроєкт щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації може бути презентований у Верховній Раді на початку наступної сесії. Він спрогнозував, що цей законопроєкт буде прийнятий у першому читанні або попередньо схвалений до кінця нинішнього календарного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-