Росія відповідальна за складну гуманітарну ситуацію на окупованих територіях Грузії – МЗС

Росія відповідальна за складну гуманітарну ситуацію на окупованих територіях Грузії – МЗС

Заява
Укрінформ
Російська Федерація несе повну відповідальність за складну гуманітарну ситуацію на окупованих нею територіях Грузії - Абхазії і Цхінвальського регіону/Південної Осетії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України у зв’язку з 13-ю річницею збройної агресії Російської Федерації проти Грузії, опублікованій на сайті МЗС.

У заяві зазначається, що внаслідок зухвалої загарбницької політики РФ, яка систематично нехтує нормами міжнародного права, суверенні території Грузії — Абхазія і Цхінвальський регіон/Південна Осетія – тривалий час знаходяться під російською окупацією.

«Україна вкотре підтверджує свою послідовну і рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності Грузії в її міжнародно визнаних кордонах, а також відданість стратегічному партнерству між нашими державами», - підкреслюється у заяві.

У МЗС наголошують, що РФ несе повну відповідальність за складну гуманітарну ситуацію на окупованих територіях і має негайно забезпечити безперешкодний доступ до них міжнародних гуманітарних і правозахисних організацій, і закликають міжнародну спільноту чинити тиск на Російську Федерацію з метою виконання нею своїх зобов’язань за Угодою про припинення вогню від 12 серпня 2008 року, виведення військових підрозділів з окупованих територій Грузії – Абхазії і Цхінвальського регіону/Південної Осетії – та здійснення інших заходів із демілітаризації та деокупації цих грузинських територій.

Читайте також: Держдеп США закликав Росію припинити окупацію Грузії

Як повідомлялося, у серпні 2008 року Росія спровокувала війну у Грузії, в результаті якої російські війська за підтримки сепаратистських формувань Південної Осетії та Абхазії захопили значну частину території Грузії, піддали бомбардуванню грузинські міста, військові об’єкти та порти. Бойові дії вдалося зупинити лише після міжнародного втручання. За досягнутими домовленостями, Росія мала вивести свої війська з території Грузії до 1 жовтня 2008 року.

Натомість після війни 2008 року Росія визнала «незалежність» самопроголошених «республік» Південної Осетії і Абхазії.

Парламент Грузії ухвалив постанову «Про окупацію Російською Федерацією територій Грузії». Уряд Грузії прийняв довгострокову стратегію мирного повернення окупованих територій. Більшість країн світу визнає Абхазію автономною республікою у складі Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-