НАБУ завершило слідство щодо екссудді Чауса

НАБУ завершило слідство щодо екссудді Чауса

Відео
Укрінформ
Детективи Національного антикорупційного бюро України за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили розслідування стосовно колишнього судді Дніпровського районного суду міста Києва.

Про це інформує пресслужба НАБУ, передає Укрінформ.

«Детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП завершили розслідування стосовно екссудді Дніпровського районного суду міста Києва, який вимагав та одержав неправомірну вигоду у 150 тис. дол. США (понад 3,7 млн грн за курсом НБУ станом на момент вчинення злочину)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 6 серпня стороні захисту були відкриті матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду. Дії екссудді кваліфіковано за ч. 4. ст.368 ККУ («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням»).

«Підозрюваного викликали для допиту в НАБУ 5 та 6 серпня. Водночас від дачі показань він відмовився. З огляду на те, що у кримінальному провадженні зібрано достатньо доказів для складання обвинувального акта, прокурор САП ухвалив рішення про відкриття матеріалів кримінального провадження стороні захисту для ознайомлення», - пояснили правоохоронці.

Окремо у НАБУ «з огляду на суспільний резонанс», опублікували фрагменти розсекречених матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій, які здійснювали НАБУ і САП у межах розслідування вимагання та одержання неправомірної вигоди Чаусом.

Читайте також: Адвокат Чауса оскаржить рішення ВАКС про домашній арешт екссудді

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили Чауса у отриманні хабаря у розмірі 150 тис. доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався в Молдові. Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

30 липня низка українських ЗМІ повідомили про виявлення Чауса в селі у Вінницькій області - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус знаходиться в цьому населеному пункті.

Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито "перехопили" співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

Згодом в СБУ заявили, що "не викрадали" Чауса, а діяли у рамках закону і своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Зі свого боку НАБУ наполягало на передачі їм Чауса, обвинуваченого в корупції.

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і щов даний момент той знаходиться під захистом СБУ і отримує медичну допомогу.

Він заявив, що його підзахисний Чаус має два статуси - підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірної хабара, і потерпілого у справі щодо викрадення, яке розслідує СБУ.

3 серпня Національні антикорупційне бюро України закликало СБУ доставити екссуддю Миколу Чауса до Вищого антикорупційного суду 4 серпня для розгляду питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Також 3 серпня у НАБУ повідомили, що детективи НАБУ затримали колишнього суддю Чауса у столичній лікарні «Феофанія».

Раніше в ВАКС повідомили, що 1 серпня в суд від НАБУ надійшло клопотання про обрання запобіжного заходу екссудді Дніпровського райсуду Києва. У той же день ВАКС почав розгляд клопотання, однак в зв'язку з відсутністю підозрюваного судове засідання було відкладено на 4 серпня.

4 серпня ВАКС відправив Чауса під цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом. Зі свого боку адвокат Чауса Ростислав Кравець поінформував, що захист Чауса буде подавати апеляцію на це рішення ВАКС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-