Німецько-американська угода щодо газопроводу спонукає РФ до агресивних дій - МЗС Польщі

Німецько-американська угода щодо газопроводу спонукає РФ до агресивних дій - МЗС Польщі

Укрінформ
Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив, що дозвіл на закінчення будівництва німецько-російського газопроводу «Північний потік-2» це погане рішення, яке знизить рівень безпеки в Європі. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Польське радіо.

Яблонський заявив, що німецько-американська угода в цьому питанні була поганим рішенням, яке спонукає Росію до агресивних дій.

Ба більше, він нагадав, що за останні кілька років Росія відповідає, серед іншого, за початок війни в Україні, переслідування опозиціонерів, вбивства незалежних журналістів тощо.

За його словами, давши дозвіл на завершення робіт при будівництві газопроводу «Північний потік-2», США та Німеччина показали президенту Росії Володимиру Путіну, що всі такі заходи можуть бути ефективно здійснені.

Читайте також: Єврокомісія отримала запит від України про консультації щодо Nord Stream 2

Як повідомлялося, Європейська комісія підтвердила отримання від України офіційного запиту на проведення консультацій у зв’язку з оголошеною домовленістю між США і Німеччиною щодо завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік -2».

21 липня уряди США і ФРН оприлюднили спільну декларацію, в якій виклали позицію щодо завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2». Документ уже викликав чимало критики, в тому числі з боку України. Міністерство закордонних справ України оголосило про те, що направило офіційні запити на проведення консультацій з Німеччиною і ЄС, які передбачені положеннями Угоди про асоціацію.

Читайте також: РФ продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти України та ЄС - Вітренко

"Північний потік-2" — це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють у 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Нова адміністрація США заявила про неможливість зупинити будівництво газопроводу на цьому етапі.

Читайте також: МЗС Польщі: Захід повинен бути послідовним у протидії російській агресії

Своєю чергою Єврокомісія нагадала, що у випадку завершення газопроводу на нього будуть поширюватися положення так званої Газової директиви ЄС, яка не допускає монопольного використання таких інфраструктурних об’єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-