ЄС на саміті в грудні має показати бачення відносин з Україною, Грузією і Молдовою – Зеленський

ЄС на саміті в грудні має показати бачення відносин з Україною, Грузією і Молдовою – Зеленський

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає, що Європейський Союз на грудневому саміті Східного партнерства має показати чітке бачення відносин з найближчими партнерами – Україною, Грузією і Молдовою.

Про це Зеленський заявив у виступі на відкритті Батумської міжнародної конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава держави зазначив, що в грудні має відбутися черговий саміт Східного партнерства. За його словами, це дуже важливо, але відсутність з боку Євросоюзу стратегічного бачення цілей Східного партнерства робить цей формат «не таким предметним, напівживим».

«Нам не потрібен саміт заради саміту. У нас гинуть люди, у нас війна. Нам потрібне політичне наповнення та геополітичне бачення майбутнього цієї ініціативи, інакше, чесно кажучи, незрозуміла доцільність цього взагалі. Наступний саміт має показати чітке бачення відносин з найближчими партнерами з боку Європейського Союзу», - сказав Зеленський.

Він додав, що Україна буде підтримувати ініціативу Східного партнерства «рівно настільки, наскільки вона сприятиме реалізації наших європейських прагнень».

Читайте також: Яким буде «Східне партнерство» без Білорусі - МЗС України зробило заяву

Зеленський також висловив сподівання, що Україна, Грузія і Молдова разом дійдуть до цієї мети і разом відзначать поповнення європейської родини «трьома сестрами».

Президент переконаний, що агресія Російської Федерації спрямована на гальмування європейської інтеграції України, Молдови та Грузії, тому важливим є рух назустріч і підтримка з боку Європейського Союзу. 

“Триваюча агресія Російської Федерації, гібридні атаки, окупація суверенних територій спрямовані на те, щоб суттєво гальмувати наш рух до цієї інтеграції. Тому важливим є рух назустріч і важлива підтримка з боку ЄС”, - сказав Зеленський.

Він подякував лідерам ЄС за визнання європейських прагнень асоційованих партнерів, однак підкреслив, що “не менш важливо перетворити всі ці слова на дії”: “Бо якщо Брюсель і ЄС не демонструють залізну підтримку європейських прагнень трьох наших країн, тоді дехто демонструє залізні м’язи своєї зброї біля трьох наших державних кордонів.

За словами Зеленського, це загроза не лише для України, Молдови та Грузії, але і для всього континенту. “Доказом того, що нашим країнам є місце у європейському майбутньому, на мій погляд, може стати надання Україні, Молдові, Грузії європейської перспективи як державам, що поділяють спільні цінності відповідно до статті 49 Договору про ЄС. Ми хочемо, аби територія ЄС стала більшою, і за цей вибір території трьох наших держав, на жаль, стали меншими”, - наголосив він.

Він додав, що “території стали меншими” тимчасово, але наскільки тимчасово, багато в чому залежить від підтримки європейських партнерів.

Читайте також: ЄС мобілізує €17 мільярдів інвестицій для країн Східного партнерства

У той же час Президент відзначив, що Україна, Грузія і Молдова мають спільні прагнення сьогодні й спільне бачення завтра, а саме - повноправне членство у ЄС, рівність, свобода і демократія.

Водночас Зеленський додав, що країни єднають не лише прагнення, але і ціна, яку довелося за них заплатили, адже три держави “не з книжок знають”, що таке анексія, окупація та війна.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 19 липня здійснює робочий візит до Грузії. У ході візиту буде започатковано діяльність формату «Асоційованого тріо» України, Грузії та Молдови на рівні глав держав - лідери трьох країн підпишуть Декларацію саміту «Асоційованого тріо» та проведуть спільну зустріч з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-