Склад Вищої ради правосуддя перевірять на етичні та професійні якості – Веніславський

Склад Вищої ради правосуддя перевірять на етичні та професійні якості – Веніславський

Укрінформ
Щоб залишитися в системі, діючі члени (ВРП), Вищої ради правосуддя перезапуск якої є однією з головних складових судової реформи, мають пройти перевірку на морально-етичні та професійні якості.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив представник президента України в Конституційному суді України (КСУ), народний депутат України Федір Веніславський, передає Укрінформ.

"Зараз у Верховній Раді на розгляді перебуває законопроєкт № 5068, яким визначається новий порядок призначення на посади членів Вищої ради правосуддя і діяльність дисциплінарних інспекторів. Документ уже отримав схвалення профільного Комітету Верховної Ради з правової політики", - розповів він.

Веніславський повідомив, що згідно із законопроєктом, нинішні члени ВСП повинні пройти перевірку етичної ради. А ті, хто пройде її, повинні будуть призначити членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"У ньому (законопроєкті - ред.) передбачено, що етична рада повинна оцінити морально-етичні та професійні якості й кандидатів на вакантні посади членів Вищої ради правосуддя, й діючих членів ВСП. І на це законом відводиться три місяці", — сказав парламентарій.

Веніславський відзначив, що діяльність ВРП є головною в судовій реформі, оскільки саме ВРП може притягнути до відповідальності недобросовісних суддів.

Читайте також: Веніславський подав до ДБР заяву щодо правопорушень Тупицького

"Судді, які виносять очевидно неправосудні, "замовні" рішення, повинні бути дуже швидко притягнуті до відповідальності, аж до заборони здійснювати правосуддя та звільнення зі складу суддів. І тоді це буде дуже потужним стримуючим фактором для інших суддів", — зазначив він.

Представник Президента в КСУ припускає, що перезавантажити українську судову систему та відновити довіру до неї вдасться вже до кінця 2022 року. Для цього, за його словами, насамперед потрібно прийняти законопроєкти про Вищу кваліфікаційну комісію суддів і про Вищу раду правосуддя.

"Думаю, що, коли ми приймемо ось ці два закони плюс змінимо процесуальне законодавство, коли ці всі закони запрацюють, протягом року — до кінця наступного року, я думаю, ми повинні побачити вже позитивні тенденції щодо довіри до судової влади", — резюмував Веніславський.

Як повідомляв Укрінформ, західні партнери України - США та ЄС - привітали ухвалення закону про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що передбачає вирішальну роль міжнародних експертів у її формуванні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-