Оборона, безпека й енергетика: Зеленський провів телефонну розмову з Ердоганом

Оборона, безпека й енергетика: Зеленський провів телефонну розмову з Ердоганом

Укрінформ
Стратегічне партнерство між Україною й Туреччиною динамічно розвивається і є прикладом справжніх дружних відносин.

На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові з Президентом Турецької Республіки Реджепом Тайїпом Ердоганом, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави Української держави.

Як зазначають в Офісі Президента, Зеленський подякував Туреччині за підтримку України на шляху до набуття повноправного членства в НАТО, зокрема під час Брюссельського саміту Альянсу.

“Особливо ціную цей дружній прояв в умовах агресії РФ проти України”, – наголосив він.

Лідери держав обмінялись думками щодо важливості поглиблення співробітництва у сфері безпеки й оборони.

“Поглиблення взаємодії між Україною та Туреччиною – важливий чинник забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні, і реальним прикладом такої роботи є взаємодія у форматі "Квадрига”, – зазначив Президент України.

Глави держав також обговорили перспективи взаємодії в енергетичній сфері. Зеленський зазначив, що для України, як і для Туреччини, актуальним завданням є диверсифікація джерел і маршрутів поставок природного газу. Була досягнута домовленість про спільне опрацювання можливих варіантів взаємодії у цій галузі, повідомили в ОП.

Крім того, президенти відзначили активізацію роботи переговірної групи та констатували необхідність фіналізації Угоди про зону вільної торгівлі між Україною й Туреччиною.

Читайте також: Зеленський присвоїв звання генерала поліції чотирьом полковникам

Зеленський поінформував, що за результатами домовленостей, досягнутих під час останнього засідання Ради стратегічного партнерства, Угода про будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб внесена на розгляд Верховної Ради з метою ратифікації.

Окремо глава держави наголосив на важливості ухвалення Закону “Про корінні народи України”, зокрема для кримських татар.

Він також відзначив активну участь Туреччини в Конференції з питань реформ в Україні, яка відбулася в Литві.

Лідери країн підтвердили домовленість провести наступне засідання Ради стратегічного партнерства в Україні.

Зеленський подякував Ердогану за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, за невизнання окупації Автономної Республіки Крим та захист прав і законних інтересів кримськотатарського народу.

Як повідомлялося, 7-8 липня у Литві проходила 4-та Міжнародна конференція з питань реформ в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-