Китай запевняє, що не погрожував Україні зупинкою постачання вакцин через заяву на підтримку уйгурів

Китай запевняє, що не погрожував Україні зупинкою постачання вакцин через заяву на підтримку уйгурів

Укрінформ
Посольство Китаю в Україні заявило, що Пекін не тиснув на Київ із вимогою відкликати підпис під заявою про порушення прав людини в Сіньцзяні, погрожуючи припиненням постачання своєї вакцини проти коронавірусу.

Про це в суботу, 26 червня, повідомила пресслужба посольства, передає Укрінформ.

«Китай не надає вакцини або інші протиепідемічні засоби іншим країнам в обмін на певну вигоду, не має жодних геополітичних цілей та не висуває жодних політичних умов… Китай продовжить постачання вакцини в Україну», — йдеться в заяві.

Читайте також: В Україні працюють понад 130 центрів COVID-вакцинації - МОЗ

Посольство також назвало заяву в Раді ООН з прав людини, де критикувалася дії Пекіна щодо мусульман-уйгурів, «втручанням невеликої кількості західних країн у внутрішні справи Китаю» — а відкликання Україною свого підпису "якраз свідчить про невтручання".

«Рішення Української сторони продемонструвало власну незалежну, самостійну, засновану на фактах позицію, яка відповідає суті Статуту ООН та базовим принципам міжнародних відносин, що ми також вітаємо», — зазначили в посольстві.

Читайте також: Посол КНР анонсував участь Китаю в інфраструктурних проєктах в Україні

Нагадаємо: у п'ятницю, 25 червня, інформагентство Агентство Associated Press із посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що Україна відкликала свій підпис під заявою понад 40 країн щодо розслідування порушення прав людини у китайському регіоні Сіньцзян після погроз Китаю зупинити постачання Україні вакцин від коронавірусу.

Правозахисні організації заявляють про жорстоке поводження з боку Китаю до мусульманських уйгурів та інших людей у регіоні.

МЗС України досі не прокоментувало ситуацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-